Älg fastnade i brunn och dog – markägare anmäld för djurplågeri

En älg hittades död i en brunn vid ett ödetorp i skogen. Älgen hade troligen svultit ihjäl när den inte kom loss. Nu är markägaren polisanmäld för djurplågeri för att inte ha täckt över brunnen.

En älg fastnade i en oövertäckt brunn och svalt troligtvis till döds.
En älg fastnade i en oövertäckt brunn och svalt troligtvis till döds.

I ett skogsområde nära Rydaholm i Småland har en död älg hittats i en brunn vid en ödegård. Händelsen anmäldes till, polisen som rubricerar ärendet som djurplågeri, då ägaren inte täckt över brunnen. Det skriver SVT Småland.

Flera öppna brunnar

En granne hittade älgen i brunnen och djuret har förmodligen dött av svält när det inte lyckats ta sig upp. Enligt granne finns fler brunnar i skopgen som inte är täckta.

– På alla gamla torpställen hade de grävda brunnar förr. Här finns det mellan fem och tio brunnar till i skogarna. Det räcker med att det ligger lite sly över för att man inte ska se den och halka ner, säger han.

Under utredning

Enligt SVT har polisen ännu inte varit på plats och de har heller inte fastställt vem som äger marken och om markägaren gjort sig skyldig till något brott.

– Det får jobbas vidare med detta ärende och vi får utreda vem som är markägare och vad som åligger markägarens ansvar, säger Carina Berggren, inre befäl på polisen i Kristianstad som svarar för lokalpolisområde Ljungby.