Älg på besök i Danmark

Det verkar som om älgarna själva börjar tycka att det är väl mycket älg i Sverige. En älg har i varje fall tagit sin tillflykt till Nordsjälland.

En älg har setts i Danmark
En älg har setts i Danmark FOTO: MOSTPHOTOS

Det var på måndagskvällen som en bilförare, enligt Frederiksborg Amts Avis, fick bromsa in för en älg utanför Helsinge i Danmark. Enligt tidningen har Naturstyrelsen bekräftat att det var en älg som passerade vägen.

"Man tar inte fel"

Bilföraren själv är säker på att det inte kunde vara något annat hjortdjur. Han berättar att de inte var mer än tio meter från älgen. "Man tar inte fel på mulen, huvudet och de långa benen" slår bilföraren Henning Nielsen fast.

Tros ha simmat

Nu tycker han att de som kör bil i området ska vara på sin vakt. Det skulle ju vara synd på både bil och älg om den blir påkörd.

Han gissar på att älgen kommit simmande över Öresund.

"Den har i vart fall inte kommit med färjan" säger Henning Nielsen till Frederiksborg Amts Avis.

Klavar importerades

Älgarna försvann från Danmark för 5 000 år sedan. Någon enstaka älg har tidigare tagit över sundet från Sverige. För ett par år sedan importerades några älgkalvar från Sverige till norra Jylland där de skulle hjälpa till att öka den biologiska mångfalden. I övrigt är Danmark älgfritt.