Älgar lider av torkan

Älgar är känsliga för värme och i torkan försvinner även det gröna betet de så väl behöver. Det kan komma att påverka älgjakten.

Älgar är känsliga för värme.
Älgar är känsliga för värme. FOTO: MOSTPHOTOS

Många djur far illa i torkan, men älgen har det riktigt tufft, enligt veterinär Jonas Malmsten är älgen den viltart som har det tuffast. Det skriver Svensk Jakt.

– Det brukar vara älgen som får stryka på foten. Rådjuren har en förmåga att dyka under radarn och hjortar och vildsvin är inte så kinkiga i sitt födoval, säger viltforskaren och veterinären Jonas Malmsten.

"Kan inte svettas"

Älgar får lätt värmestress, eftersom de påverkas lätt av värme.

– Älgen är känslig för värme och den gillar inte värme. Den kan inte svettas som en häst utan är hänvisad till att söka skugga och vatten. Gränsen sommartid går vid 15–16 grader, säger Jonas Malmsten.

Drabbar kalvarna

Den rådande torkan påverkar även älgens bete och den blir hänvisad till att äta fiber, något den egentligen ska göra först till vintern. Älgarna behöver den proteinrika grönmassan för att kunna ge kalvarna tillräckligt med näring i mjölken, och för att äta upp sig inför vintern.

Jonas Malmsten tror att färre älgkalvar kommer att överleva.

– Om man får sia kommer kalvvikterna inte att vara optimala i höst, säger Jonas Malmsten.

"Dåliga förutsättningar"

Förmodligen kommer även jakten att påverkas.

– Det finns nog inte någon älgförvaltningsgrupp i landet som inte vet att det är dåliga förutsättningar. Mål som inte är realistiska får ses över. Men ersätt inte uteblivna kalvar i avskjutningen med vuxna djur, för då riskerar man att skjuta sönder stammen och försämra förutsättningarna för framtiden ännu mer, säger han.