Älgflugorna ovanligt många i år

Lagom till älgjakten drar även älgflugans högsäsong i gång. Även om det är svårt att mäta så verkar det i år finnas ovanligt många av den blodsugande insekten.

Älgflugorna lever som parasiter på stora hjortdjur som älg och rådjur och kan orsaka stort lidande. Men de ger sig också på människor.
Älgflugorna lever som parasiter på stora hjortdjur som älg och rådjur och kan orsaka stort lidande. Men de ger sig också på människor. FOTO: ISTOCK

Enligt Anders Lindström, som är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), är den allmänna uppfattningen att älgflugorna är fler i år än vanligt. Vilket även Land rapporterat om.

– Man ser mycket på sociala medier. Det skrivs mycket om dem så man får en uppfattning om att de är ganska många, säger Anders Lindström, som är insektsforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, säger han till SVT Dalarna.

Kan ge infekterade bett

Framför allt är det djuren som far illa av älgflugorna då de trivs i lurvig päls. Flugan lever som parasiter på djur som älg och rådjur men också på hästar och hundar. I västa fall kan älgflugans bett bli infekterade och svårläkta.

Ger sig på människor

För jägare och skogsvana är det inte någon nyhet att älgflugorna, eller hjortflugan som den egentligen heter, också ger sig på människor. Då ofta i håret eller i nacken.

– De är inte särskilt farliga. Vi känner inte till att de sprider några sjukdomar egentligen. Men en del blir bitna och upplever att de får stora knölar och bölder, säger Anders Lindström till SVT Dalarna.

Hjortflugorna trivs bäst där det finns legor, liggplatser, för älgar, rådjur och hjortar.

Så skyddar du dig – och hunden – mot älgflugorna