Alla måste anmäla skadegörare

Kraven ökar på alla och envar, men särskilt på skogs- och markägare, att anmäla upptäckt av skadegörare. Sedan årsskiftet är det allmän anmälningsplikt.

Koloradoskalbaggen och dess larver kan orsaka stora skador på potatisen.
Koloradoskalbaggen och dess larver kan orsaka stora skador på potatisen. FOTO: MOSTPHOTOS

Nu börjar småkryp och insekter att röra sig i skog och mark. Av alla sorter är det några som är skadliga för skog och växter som till exempel potatis. Dessa kallas för karantänskadegörare och omfattas av växtskyddslagen.

Upptäckas i tid

Sedan årsskiftet är alla medborgare skyldig att anmäla om man ser någon av dessa skadegörare, så att de kan hindras från att etablera sig.

– Det är väldigt viktigt att upptäcka de här nya växtskadegörarna så fort som möjligt. Om de sprider sig i Sverige kan det få allvarliga konsekvenser för jordbruket, trädgårdsnäringen, skogen och miljön. Det kan också innebära förluster för exportindustrin eftersom de länder vi exporterar till ställer stränga krav på frihet från växtskadegörare hos de produkter vi exporterar, som exempelvis virke, säger Catrin Bunnvik vid växt- och miljöavdelningen på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Kraven ökar

Några av dessa är mer kända än andra, som koloradoskalbagge, asiatisk långhorning, tallvedsnematod och potatiskräfta, medan andra är relativt okända.

På Jordbruksverkets hemsida finns hela listan på karantänskadegörare och även länkar till bilder på hur de ser ut samt anmälningsformulär om man känner igen någon skadegörare.

Det kan ändå vara svårt för en lekman att känna igen dem, men i den nya lagen ökar även kraven på professionella aktörer som skogs- och markägare att göra något om de hittar en växtskadegörare. Det gäller i jordbruket, skogen och alla andra växtmiljöer.