Allt fler satsar på fodermajs
Majsodlingen är på frammarsch, det visar jordbruksverkets preliminära statistik för 2019. Enligt Mats Håkansson på HIR Skåne beror ökningen troligtvis på majsens torktålighet och förmåga att ge stora mängder foder.
Majsodlingen är på frammarsch, det visar jordbruksverkets preliminära statistik för 2019. Enligt Mats Håkansson på HIR Skåne beror ökningen troligtvis på majsens torktålighet och förmåga att ge stora mängder foder.
2013 odlades 15 893 hektar med majs i Sverige men sedan dess har majsen haft stor framgång och enligt 2019 års preliminära statistik odlas i år totalt 21 640 hektar majs. Det innebär att det sedan 2013 skett en ökning på hela 36 procent.
Merparten av majsarealen skördas som grönfoder, men omkring 1 100 hektar av den konventionella majsarealen tröskades under 2018.
– Fodermajsen har flera fördelar. Den tål torkan bättre och du får en hög avkastning på lättare jordar där vallen inte växer lika bra. Dessutom skördar du den bara en gång per år och den är en bra avbrottsgröda till vallen, säger Mats Håkansson, växtodlingsrådgivare på HIR Skåne.
Efter fjolårets torka och små skördar verkar ännu fler ha fått upp ögonen för majsen och bara mellan 2018 och 2019 visar den preliminära statistiken en ökning med cirka 3 200 hektar (18 procent).
– Jag tror framförallt att det beror på att det är ett snabbt sätt att fylla på foderlagren. Det man sår på våren kan man skörda redan på hösten. Dessutom vet jag att många är nöjda med det i foderstaten, säger Mats Håkansson.
En nackdel med fodermajsen att de flesta måste leja in nya maskiner vid sådd och skörd.
– Men bland mina kunder så ser jag att antingen så har man så mycket att man har egen hack eller så har man en maskinstation och då kvittar det nästan, säger Mats Håkansson.
En annan nackdel är att majsen är så rik på stärkelse att en för stor andel majs i fodret riskerar att göra korna tröttare och mindre benägna att tillexempel besöka en mjölkrobot.
– Det gör att man inte kan ha för mycket av det i foderstaten om man har robot, säger Mats Håkansson.
I Skåne dröjer det ytterligare några veckor innan majsen ska skördas men enligt Mats Håkansson ser det ut att bli ett bra år för den skånska majsen.
– Jag var ute på ett fält igår och den ser fin ut. Den är hög och det är välmatade kolvar.
På Öland är majsskörden däremot redan igång och trots att majsen är en torkkänslig gröda har det på sina håll varit på för torrt även i år. Men enligt Mats Håkansson är majsen ändå en framtidsgröda och han tror att vi kommer få se allt fler majsodlingar.
– Det kommer säkert att öka ytterligare som ett bra komplement till vallfoder.
Läs mer: Extrem torka på Öland och Gotland