Andra vallskörden normal i norr

LRF i Norrbotten och Västerbotten rapporterar att den andra vallskörden överlag blev normal, eller till och med lite bättre än normalt på sina håll.

En sammanfattning visar att den första vallskörden överlag blev mycket dålig, även om vissa fått upp till 70 procent av normalskörd, medan den andra vallskörden blev förhållandevis normal.
En sammanfattning visar att den första vallskörden överlag blev mycket dålig, även om vissa fått upp till 70 procent av normalskörd, medan den andra vallskörden blev förhållandevis normal. FOTO: MARI NÄLSÉN

I Norrbotten och Västerbotten har LRF under säsongen haft flertalet telefonavstämningar med regionstyrelserna, lokalavdelningar och kommungrupper. En sammanfattning visar att den första vallskörden överlag blev mycket dålig, även om vissa fått upp till 70 procent av normalskörd, medan den andra vallskörden blev förhållandevis normal.

Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten.
Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten. FOTO: PRIVAT

Anledningen till den generellt sett bättre andraskörden är regnet som kom i slutet av sommaren. Enligt LRF:s rapport har man på vissa håll i Västerbotten även kunnat bärga en tredje skörd. Samtidigt rådet det är stora variationer i regionen.

– Sammantaget har de flesta bönderna med nötkreatur i Norrbotten och Västerbotten, dock inte alla, fått in det grovfoder som behövs till de egna djuren. Men vi vet ännu inte vilken kvalitet det är, säger Jenny Karlsson, LRF Norrbottens ordförande till LRF:s hemsida.