Annie Lööf: ”Stoppa hot och våld mot lantbrukare”

För Centerpartiet är hoten mot svenska bönder inte ett branschproblem, utan ett demokratiproblem, skriver partiledaren Annie Lööf och miljö- och jordbruksutskottets ordförande Kristina Yngwe.

Kristina Yngwe (C) och Annie Lööf (C) ryter ifrån om hoten mot lantbrukare.
Kristina Yngwe (C) och Annie Lööf (C) ryter ifrån om hoten mot lantbrukare. FOTO: JOHANNA NORIN/LINA ALRIKSSON

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Svenska bönders trygghet behöver tas på större allvar. Rapporterna om hot och trakasserier mot lantbrukare har väckt avsky hos människor runtom i hela landet. Förutom problem för såväl duktiga svenska lantbrukare som vår livsmedelsproduktion skadar det hela tilltron till rättsstaten och vår demokrati. Det är dags att agera.

Det är duktiga företagare som borde mötas av tacksamhet för att de står upp för god djurvård, öppna landskap och kvalitativ produktion. Att lantbrukare istället riskerar att mötas av hot och våld är direkt avskyvärt. Problemet har de senaste åren eskalerat, och omfattar alla djurproducerande verksamheter inom lantbruket, ridskolor, pälsnäringen, forskningsanläggningar, myndigheter, jägare med flera.

Enligt en undersökning från Landja Marknadsanalys känner var fjärde lantbruksföretagare oro över att utsättas för hot och trakasserier av militanta djurrättsaktivister. Att hota företagare som arbetar med laglig verksamhet är helt oacceptabelt. Ska de gröna näringarna kunna fortsätta att producera livsmedel av hög kvalitet behöver vi se till att öka tryggheten för dessa verksamheter.

För Centerpartiet är detta inte ett branschproblem, det är ett demokratiproblem. Det handlar om vi som samhälle ska acceptera icke demokratiska metoder i politiskt syfte eller ej. Det krävs handling för att öka tryggheten och Centerpartiet vill gå fram med kraftfulla åtgärder.

1. Stoppa offentliga medel till våldsbejakande organisationer

Om organisationer som driver djurrättsfrågor får tillgång till offentliga medel men samtidigt bejakar våld mot djurägare ska de uteslutas från tillgång till offentliga medel och de pengar som har betalats ut ska betalas tillbaka. Staten kan inte finansiera demokratins fiender.

2. Inför en särskild brottskod

Genom att hantera brott som bedöms ha koppling till djurrättsrelaterad brottslighet i en separat brottskod blir det enklare för polisen att samordna utredningar och för att underlätta för korrekt statistik. Det skulle innebära en stabilare grund för bekämpningen av denna brottslighet.

3. Se över lagen om olaga intrång och hemfridsbrott

Lagen är otydlig när det gäller trakasserier som sker på privat mark, såsom till exempel en bondgård, något som i dagsläget utnyttjas av djurrättsaktivister.

Det är oerhört angeläget att denna fråga hamnar högt på dagordningen för den nya landsbygdsministern Jennie Nilsson, som bör genomföra åtgärder för att öka tryggheten för Sveriges viktiga bönder och lantbrukare. Centerpartiet kommer att agera blåslampa och göra vårt bästa för att driva på den nya regeringen. Hot och våld i djurrättens namn är ett samhälls- och demokratiproblem. Det finns ingen tid att förlora, nu krävs snabbt och kraftfullt agerande.

För oss är de svenska lantbrukarnas trygghet hela samhällets ansvar.

Annie Lööf,

Partiledare (C)

Kristina Yngwe (C),

Ordförande Riksdagens Miljö- och Jordbruksutskott

LÄS MER: Hotad kaninuppfödare: ”Min dotter är rädd och har haft panikattacker”

LÄS MER: Obehöriga dödade 900 slaktsvin genom elavbrott

LÄS MER: Lena Johansson: ”Nu räcker det, djurbönderna måste skyddas”