Äppelodlarna gillar läget med sol och värme

Henrik Stridh vd för Äppelriket i Kivik kör förbi sönderbrända åkrar varje dag men äppelträden på Österlen trivs bra i det varma vädret. Bevattning är förutsättningen.

FOTO: RICKARD NILSSON

– Det mesta ser fint ut just nu. Frukten växer bra och vi har sparsam droppbevattning nattetid som är skonsam för både frukten och miljön. Det går inte att jämföra med lantbruket. Där ser det ju bedrövligt ut.

Skulle vara illa utan bevattning

Moderna äppelgårdar använder ofta droppbevattning för att få en bra styrning av bevattningen.

– Utan bevattning skulle det vara illa nu. Odlar man frukt måste man ha både livrem och hängslen. I princip all fruktodling bygger på bevattning, säger Henrik Stridh.

Varje meter droppslang har tre hål som leder 7 liter vatten i timmen direkt ner i jorden så att det inte hinner avdunsta. Ofta tillsätts näringstillskott.

– Äppelodlingarna har inte haft några större bekymmer med bevattning under sommaren men ett problem som kan uppstå är att näringen stannar i lamellerna och sätter igen hålen, säger Lars-Eric Nordbeck på Sydsvensk bevattning.

Vattnar 500 träd för hand

Anders West, äppelodlare med en mindre äppelodling utanför Skara vattnar för hand med tankar.

– Vi har 500 träd och egen damm som vi tar vatten ifrån så det är hanterbart, men man ser att vattnet minskar och dammen har ingen tillförsel så vi får se vad som händer om torkan håller sig. Nästa år ska vi utöka med 400 träd och då är tanken att installera droppbevattning. När jorden blir så torr som i sommar tränger inte vattnet ner i marken och då finns risk att trädet släpper frukt.

Värme och torka ger söta äpplen

En torr varm sommar med bevattning ger äpplena sötma och sötman bringar fram smak. En blöt sommar ökar risken för svampangrepp och det blir svårare att kalkylera lagring.

– Det är absolut bättre för äppelodlingar med torra somrar än blöta och frukten ser fin ut just nu, men det är svårt att se lagringskvalitet. Vi kan titta på torrsubstans men vad som händer med hållbarheten kan vi inte se, och det är ett litet gissel, säger Henrik Stridh.

Kan fortrarande ge bakslag

För äppelodlarna är sensommar och höst skördetid. Vissa äppelsorter skördas inte förrän sent i oktober och trots det gynnsamma vädret kan värmen fortfarande leda till ett bakslag.

– Vi har ju lång tid kvar innan det är dags att skörda och mycket kan hända innan dess. Med extrem värme är det inte ovanligt att det kommer åskväder och plötsliga hagelskurar, och det är en katastrof för äppelodlare. 20 sekunder hagel kan fördärva en hel odling.

LÄS MER: Vinodlarna jublar över sommarens medelhavsklimat

LÄS OCKSÅ: Årets skörd riskerar bli den sämsta sen 1992