Arla faller på eget grepp

Mejeribranschen har varit för defensiv och låtit andra aktörer sätta agendan. Det är hög tid att ta tag i taktpinnen nu, skriver Anna Nilsson. 

Krångla inte till det, Arla! Det är dags att stå upp för mjölken.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Arla har trasslat in sig i marknadsföringskarusellen. Ett förtroende är något som förtjänas. Det kan ta åratal att bygga upp, för att raseras på en sekund. 

Först var det den utskällda kampanjen Netto noll klimatavtryck som anmäldes till Konsumentsombudsmannen. Arla har nu slutat att plantera träd i fjärran länder för att klimatkompensera. Målet är att minska på koldioxidutsläppen med 30 procent per kilo mjölk mellan åren 2015 till 2030.

I förra veckan kom nästa smäll – när Sveriges Radios Ekot granskade mejerikoncernens årsredovisning visade det sig att minskningen på 7 procent inte stämmer. Anledningen: Arla har bytt beräkningsmetod. Det framgår inte i rapporten. Det kom en lång radiosuck från hållbarhetschefen som svar på varför. Arla skickade genast ut ett pressmeddelande att detta ”borde ha varit tydligare”.

Det här håller helt enkelt inte. Arla måste kunna mycket bättre än så här.

Det är självklart viktigt med högt ställda miljöambitioner. Men den som är marknadsledande och kaxigt sticker ut hakan, måste kunna tåla en granskning. Det går inte att försöka komma undan med något så simpelt som att trixa med siffror. Särskilt inte när ämnet är hållbarhet som bygger på förtroendekapital. Fallet är högt. Prislappen svidande.

De största förlorarna är förstås mjölkbönderna. Det är de som får bära skulden när de egna hållbarhetsexperterna inte lyckas förklara styrkan i en genial produkt. Framtagen genom hårt och idogt arbete.

Arla är en stark och viktig global aktör. Det är i motvind som kooperationen visar sin största styrka. Mindre mejeriföreningar som Norrmejerier och Falköping pressar sig för att försöka hålla jämna steg.

När pulvermarknaden dykt från historiskt höga nivåer, och lett till att tyska och nederländska ostberg ystas för fullt, kommer extramusklerna väl till pass. Men det innebär också ett stort ansvar gentemot alla delägare.

Krångla inte till det, Arla! Det är dags att stå upp för mjölken.

Det finns en sak som vi kan odla i hela detta avlånga land - gräs. Det är en som kan förädla detta till förstklassiga och näringsriktiga livsmedelsprodukter - mjölkon. På samma gång vårdas landskapet av mulen, samtidigt som tillväxt och arbetstillfällen skapas, inte minst i mellanbygd.

Häromveckan visar ny statistik från Jordbruksverket att konsumtionen av dryckesmjölk har minskat mellan åren 1980-2021. Ostkonsumtionen har däremot ökat med 36 procent. Farhågan att det sker en massflykt från mejeriprodukter är helt enkelt inte sann, även om hur den konsumeras har förändrats. Mejeribranschen har varit för defensiv och låtit andra aktörer sätta agendan. Det är hög tid att ta tag i taktpinnen själv nu.