Arla gör Falkenberg Mejeri miljövänligt

Arla Foods bygger om Falkenberg Mejeri till en miljövänlig anläggning, med hjälp av ÅF. Dagens spill ska samtidigt bli säljbara biprodukter.

Falkenberg Mejeri.
Falkenberg Mejeri. FOTO: ÅF

Arla Foods låter ÅF bygga om Falkenberg mejeri för 63 miljoner kronor. Tanken är att mejeriet ska profileras mot miljövänlig produktion, återvinning och förädling av spillprodukter.

– Det här är den hittills största orden från Arla och ett kvitto på vår förmåga att stärka Arlas konkurrenskraft och skapa värde i stora komplexa projekt, säger Robert Larsson, divisionschef på ÅF Industry, i ett pressmeddelande.

Fick 60 miljoner kronor

Mejeriet tillverkar cottage cheese, däribland Keso. Tidigare har Land Lantbruk skrivit om Arla Foods strategi att göra Falkenberg mejeri till navet i sin vassleproduktion. Vasslen, som skickas tillbaka till bönderna idag, ska istället förädlas till vassleprotein och levereras som ingrediens till livsmedelsföretag världen över. Det spill som tidigare har varit svårt att tillvarata blir därmed en produkt som kan säljas.

Renat sköljvatten

De planerade processerna innebär även att sköljvattnet renmas och återvinns. Följden att mejeriet kan utöka produktionen inom ramen för gällande miljötillstånd.

– Hållbar mejeriproduktion har högsta prioritet på Arla. Med hjälp av ÅF lyfter vi nu vårt miljöarbete ytterligare och skapar dessutom värde av en produkt som tidigare inte använts, säger Alan Thomsen, mejerichef på Arla Falkenberg.

Projektteamet kommer från Sverige och Danmark, som startar omgående och beräknas bli klara till nästa sommar.

LÄS OCKSÅ: Arla trimmar Falkenberg mejeri till nya nivåer