Arla polisanmäler Facebook-inlägg om kosläpp

Efter att djurrättsaktivister uppmanar att ”slå ännu hårdare” mot årets kosläpp så väljer mejeriproducenten Arla att polisanmäla. – Det får bli ett slut på det här, säger Arla Foods VD Peder Tuborgh.

Kosläpp på Björketorps gård i Johannishus, Blekinge.
Kosläpp på Björketorps gård i Johannishus, Blekinge. FOTO: KERSTIN DAVIDSON

Lantbrukare runt om i Sverige bjuder varje år in familjer och intresserade att komma till gårdarna för att ta del av ett säkert vårtecken - kosläppen. Arrangemangen har blivit så populära att vissa anordnande mejeribolag har börjat med bokningar för att det inte ska blir för hårt publiktryck.

Tusentals anmälningar

När Arla Foods öppnade sin anmälningsfunktion för i år så kom det in 50 000 anmälningar på bara några timmar. På flera platser är biljetterna redan slutsålda och en gård på Ekerö utanför Stockholm blev fullbokad inom 50 minuter.

Väljer att polisanmäla

Den lista där Arla anger datumen för kosläppen har dock börjat spridas via delade inlägg på Facebook, där djurrättsaktivister uppmanar likasinnade att ”slå ännu hårdare” mot kosläppen än tidigare år, något som har fått Arla Foods att reagera. Nu väljer mejerijätten att polisanmäla. 

Peder Tuborgh, VD Arla.
Peder Tuborgh, VD Arla. FOTO: HANS RUNESSON

– Under många år så har antalet aktivister på kosläppen ökat. Med det och det aktuella inlägget på sociala medier så är det dags för nästa steg, säger Arla Foods VD Peder Tuborgh. 

LÄS MER: Populärt att besöka kosläpp

LÄS MER: Djurrättsaktivister uppmanar slå hårdare mot kosläpp

Bönder oroliga

Arla Foods upplever att fler och fler bönder är oroliga över att visa upp sina gårdar på grund av rädsla för repressalier gentemot sina familjer. 

Dialog förs nu med polisen om situationen runt kosläppen och vilka åtgärder som kan tas. 

Vad hoppas ni kunna uppnå med att polisanmäla?

– Så som inlägget är formulerat så är det ett hot och ska behandlas som ett sådant. Det är vår inställning, säger Arla Foods chefsjurist Susanna Eneteg. 

– Vi vill skapa en folkfest med kosläppet och skapa en dialog med människor kring lantbruk. När hot pågår år efter år så får det bli ett slut på det. Vi hoppas på en debatt och att folk förstår hur illa det här faktiskt är, säger Peder Tuborgh.