"Att säkra svensk matproduktion är helt centralt"

Det var i unga år som hans politiska intresse tändes hemma i byn Vickersrud i Värmland. Gnistan var statsminister Thorbjörn Fälldin (C). - Där hemma blev samtalet om landsbygdens förutsättningar och vikten av att engagera sig tydligt, säger Daniel Bäckström, Centerpartiets landsbygdspolitiska talesperson, i senaste avsnittet av Lantbrukspoddens valspecial.

Landsbygdsfrågorna och försvarspolitiken hänger nära samman, konstaterar Daniel Bäckström, talesperson för Centern på båda områdena. Här vid riksdagens ingång.
Landsbygdsfrågorna och försvarspolitiken hänger nära samman, konstaterar Daniel Bäckström, talesperson för Centern på båda områdena. Här vid riksdagens ingång. FOTO: GUNILLA ANDER

Sedan i höstas kombinerar Daniel Bäckström två tunga uppdrag i riksdagen. Han var redan försvarspolitisk talesperson när han fick frågan om att även föra partiets talan i landsbygdsfrågorna.

Nu ett halvår senare, efter Rysslands invasion av Ukraina, är de två områdena än mer sammanlänkade. Daniel Bäckström har upplevt en arbetsmässigt prövosam tid.

- Men det gäller att hålla i och hålla ut. Att vidta de åtgärder som krävs för att stärka försvaret och det samlade totalförsvaret, och att också att ta beslut i rätt riktning för det svenska jordbruket.

Vilka är viktiga frågor för dig i valrörelsen?

- Att säkra svensk matproduktion är helt centralt, vi riskerar att tappa väldigt mycket jordbruksproducenter nu. Här behöver vi uppdatera livsmedelsstrategin med ett nytt kapitel om försörjningen.

Samtidigt får inte klimatmålen förloras ur sikte betonar Daniel Bäckström. Centern försvarar reduktionsplikten om att gradvis höja inblandningen av förnybart i fossila drivmedel.

Prio på strandskydd och varg

Bland Bäckströms hjärtefrågor finns exempelvis även strandskyddet, myndighetsutövning gentemot de gröna näringarna och vargfrågan.

- För mig handlar detta i grunden om en styrning av staten utifrån ett decentralistiskt perspektiv.

LÄS MER: Här hittar du alla valpoddar!

LÄS MER: Här hittar du fler avsnitt av Lantbrukspodden