"Även lite skog har stor betydelse för privatekonomin"

Håll ordning på dina papper och för en enkel kassabok. Krångligare än så behöver det inte vara. Ändå träffar skogsekonomen Tomas Karlsson många skogsägare med beröringsskräck när det kommer till ekonomin.

Skogsekonomen Tomas Karlsson jobbar på Areal i Karlstad.
Skogsekonomen Tomas Karlsson jobbar på Areal i Karlstad. FOTO: TT

Skogsekonomen Tomas Karlsson är rådgivare på fastighetsförmedlings och rådgivningsföretaget Areal i Karlstad. Under åren har han hjälp många skogsägare med ekonomin.

Det gör han även i det senaste avsnittet av Lantbrukspodden där han under en tur i skogen tillsammans med reporter Mari Nälsén delar med sig av sina bästa råd.

Hans viktigaste råd är att göra det enkelt för sig och att inte vara rädd för bokföringen. Ofta gör skogsägaren det mycket mer komplicerat än vad det behöver vara.

– Bokföringen är grunden. Sätt in fakturorna i en pärm och bokföringen i en enkel kassajournal. Det räcker med att den är skriven för hand. Det är överblickbart och systematiserat på ett sätt som uppfyller lagens krav, säger han.

Det annat rådet är att balansera intäkter och utgifter under året och att innan en avverkning ta reda på, och planera för, sina skattemässiga förutsättningar.

– I värsta fall kan det bli ganska dyrt. Hög marginalbeskattning kan ge effekter även för en skogsägare. Och glöm inte att det ska betalas skatt. Som rådgivare är det ett mardrömsläge att när det väl ska betalas skatt så finns inga pengar kvar, säger Tomas Karlsson.

För skogsägare gäller en anpassad skattelagstiftning som kan innebära stora möjligheter för den som är påläst. Men Tomas Karlsson framhåller att även en liten skogsfastighet har en positiv betydelse för privatekonomin och att det även där är viktigt att kunna grunderna i skogsbruk.

– Så kan du ställa rätt frågor och ställa rätt krav som beställare av tjänster, säger han.

LÄS MER: Lyssna på fler avsnitt av Lantbrukspodden