Bättre klimat för kvinnor i skogsbranschen

Det börjar bli lättare nu att vara kvinna inom skogsbranschen, men vägen har varit lång och resan är inte slut än.

Spillkråkan häckar över hela landet, utom i fjällen.
Spillkråkan häckar över hela landet, utom i fjällen. FOTO: MOSTPHOTOS

Under en lång tid vittnade kvinnor inom skogsbranschen om en förlegad kvinnosyn. Men nu börjar det märkas att attityder håller på att förändras, skriver P4 Västerbotten.

Kvinnor mött motstånd

De 125 000 kvinnliga skogsägare i Sverige utgör en av landet största företagargrupper, men länge har kvinnor mött motstånd i branschen. Därför bidades för knappt 20 år sedan föreningen Spillkråkan.

– Då vittnade många kvinnor om att de blev förminskade när de stod på mässor och skulle sälja virke. Men det har skett en stor förändring i branschen sedan dess. Nu finns kvinnorna med i bolagsstyrelserna och det är en större respekt för oss, berättar Kerstin Dafnäs, ordförande i Spillkråkan.

Målet en jämställd skogsnäring

Målet med nätverket, som finns över hela landet, är en jämställd skogsnäring och att kvinnor som rör sig i skogsindustrin ska stärkas i sin roll. Alla kvinnor i branschen är välkomna, och då framför allt skogsägare.

Organisationen arbetar tillsammans med liknande organisationer i Norge och Island. Man ordnar konferenser och försöker locka fler kvinnor och ungdomar till skogsnäringen.

"En inspirationskälla"

– Isländskorna är ett gott exempel där branschen är ny. Där har man en jämn könsfördelning i skogsnäringen till skillnad från Sverige som haft branschen längre. De är absolut en inspirationskälla, säger Kerstin Dafnäs.

Spillkråkans latinska namn är Cryocopus martius, och det betyder ungefär "Den som träget arbetar med träd".

Läs mer: Studenter vittnar om machokultur och sexism på SLU

Metoo sprids till det gröna näringslivet