Bättre verktyg för att rapportera skada

Med en uppgraderad version av verktyget Skogsskada kan skogsägsare rapportera in skador på plats direkt i mobilen.

Nu blir det lättare att rapportera skador.
Nu blir det lättare att rapportera skador. FOTO: MOSTPHOTOS

Nu ska det bli lättare att rapportera skador på skog och träd. Skogsägare, och andra som är i skogen, ska kunna göra det via en smartphone eller läsplatta genom det webbaserade verktyget Skogsskada från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som har uppgraderats, skriver Skogen.

Fler rapporter

Tidigare har det varit svårt att få in rapporter.

– Nu blir det mycket enklare att registrera skador på träd och skog direkt i fält. Vi hoppas att detta leder till att vi får in fler rapporter, säger Åke Lindelöw, fältentomolog vid SLU och den som lett arbetet med nya Skogsskada.

"Tidigare rätt krångligt"

Rapporterna är viktiga för att kunna utveckla metoder för att minska skadorna i skogen.

– Det är utmärkt att det blir enklare att rapportera in skador på träd och skog direkt i fält. Tidigare var det rätt krångligt att rapportera, eftersom man var tvungen att sitta vid datorn eller söka sig fram till rätt adress på webben, säger Gunnar Isacsson, ansvarig för skogsskador vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande från SLU.

Info om skadegörare

I webbverktyget Skogsskada går det att få information om svampar, insekter, vilt, väder och annat som kan skada träd och det går att själv diagnosticera och rapportera skador eller via en kartfunktion titta på de skador som rapporterats in.

Läs mer: Multiskador ett av fjolårets plågoris