Befogade protester mot vindkraften

Ju mer vindkraften byggs uti södra Sverige desto oftare kommer människor att uppleva störningar. Redan nu hörs befogade protester om verkens bullernivå, negativa påverkan på närmiljön och försämrade fastighetspriser.

Hur mycket kommer det förnybara systemskiftet kosta markägare och elnätsbolagen, och därigenom konsumenterna?
Hur mycket kommer det förnybara systemskiftet kosta markägare och elnätsbolagen, och därigenom konsumenterna? FOTO: TT

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Jag tackar Stihna Johansson Evertsson och Anders Johansson för deras replik som på ett tydligt sätt beskriver Centerpartiets positiva syn på fler vindkraftsindustrier. Däremot är jag inte så säker på att de har fog för sina påståenden om att vindkraft skapar framtidstro bland människor som bor på landsbygden. Centerpartiet var exempelvis självt med och la flera veton mot vindkraftsutbyggnad i Hultsfreds kommun efter att ha lyssnat på dem som berördes. Där insåg man att det inte går att köra över människor som upplever att deras liv förändras radikalt.

Faktum är att ju mer vindkraften byggs ut i södra Sverige desto oftare kommer människor att uppleva just detta. Redan nu hörs så gott som varje dag befogade protester om verkens bullernivå, negativa påverkan på närmiljön och försämrade fastighetspriser. För att inte tala om elbalanssystemet och hur mycket det förnybara systemskiftet kommer att kosta markägare och elnätsbolagen, och därigenom konsumenterna.

Stihna Evertsson Johansson och Anders Johansson har uppenbart hamnat i en prekär position när det gäller äganderätten. Den enskilde ägaren har givetvis rätt till sin mark, och jag förnekar inte att vindkraft kan vara en god affär för den enskilde. Men ”den enes bröd får inte bli den andres död” – det vill säga - man kan inte bortse från de allmänna konsekvenser och ökade elnätsintrången som en allt för hög andel vindkraft faktiskt medför. Kanske har Stihna och Anders bundit sina elavtal, men oavsett så borde det inte gått dem förbi att elpriset skjutit i höjden senaste halvåret. Enligt Energiforsk beror detta på just det jag nämner, en högre andel landbaserad vindkraft.

För att säkerställa jord- och skogsbrukares lönsamhet ska vi inte behöva förlita oss på en kuling – ej heller årliga elbidrag. Sveriges landskapsvårdare och landsbygd behöver mer planerbar elproduktion.

Carl-Wiktor Svensson

Riksdagskandidat Kristdemokraterna, Kalmar län

LÄS MER: Kärnkraft gynnar inte landsbygden

LÄS MER: Markstrategi viktigare än någonsin