Bevara konsumenternas förtroende för mjölken

Konsumenterna är medvetna i dag, och om svenska mjölkbönder ska behålla deras förtroende är det helt fel att avskaffa beteskravet, skriver Barbro Winge i en slutreplik.

Att ändra lagstiftningen om kornas utevistelse är att gå tillbaka till 1970-talet, anser Barbro Winge.
Att ändra lagstiftningen om kornas utevistelse är att gå tillbaka till 1970-talet, anser Barbro Winge.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Slutreplik till debattartikel om beteslagstiftningen.

En djurskyddslagstiftning är till för djurens bästa – inte för djurägarens. Samtidigt är också en djurskyddslagstiftning utformad så att den är hanterbar. Att det blev en ny lagstiftning på 1980-talet var för att författaren Astrid Lindgren lyfte frågan, men hon var inte ensam att reagera. På den tiden kunde man ha korna installade och uppbundna hela dygnet året om, till exempel på Harpsund där jag var på studiebesök i mitten av 1970-talet.

Väldigt många konsumenter som har egna hästar, hundar, katter, kaniner, fåglar med mera, känner väl till att även djuren har behov av ett naturligt beteende. Mjölkproducenterna har under många år gjort reklam för kornas välmående när de får komma ut och röra sig fritt och äta färskt gräs. Och därmed fått kunderna att förstå värdet av svenska mjölkprodukter. Kanske har även Pelle Karlander observerat det?

Att jag i mitt inlägg valde att beskriva min egen erfarenhet under många år, var för att man ofta i debattartiklar om jord, skog och landsbygd, får läsa att ”det är folk i storstäderna som inte begriper”. Men även veterinärer framhåller vikten av att mjölkkor får komma ut under sommarhalvåret. Min uppfattning är också att merparten av mjölkproducenterna är positiva till att släppa ut sina kor under betessäsongen.

Om förslaget att ändra djurskyddslagen skulle gå igenom, hur tänker då Arla förhålla sig till sina reklamfilmer med kor i gröna sommarhagar? Ska man särskilja mjölk från Kravgårdar, från konventionella kor på bete och gårdar med installade kor?

Förmodligen kommer Kravgårdarna att vinna på att lagen ändras. Under många år har svenskt lantbruk och djurhållning framhållits som bland de bästa i världen. Att ändra lagstiftningen om kornas utevistelse är att gå tillbaka till 1970-talet när en del gårdar började låsa in sina kor året om. Det är inte ett steg framåt - det är synnerligen gammalmodigt. Vi har medvetna konsumenter idag – behåll deras förtroende!

Barbro Winge, Åseda

LÄS MER: Kornas rätt till sommarbete

LÄS MER: ”Mjölkbönder, lär er av äggbranschen”