Björn Folkesson: Bind foderpriset

”Jag får frågor om det eventuellt förståndiga i att binda foderpriset för en längre tid, som till exempel ett helt år. Jag har då föreslagit just ett sådant beslut hur djärvt det än kan låta”. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Gödning. Jämfört med för ett år sedan har nu N 27 stigit från 180 euro per ton till närmare 215 euro per ton. Just nu följer alltså kvävemarknaden andra data än vetepriset.

Sedan länge har det talats om minskad produktion av urea i Kina och det är möjligt att det nu har fått fullt genomslag. Av stort intresse är förstås att se om ryska bönder med sina nya stora vetepengar kommer att köpa ovanligt stora mängder kväve för spridning på de fält som är sådda med höstvete.

I Ukraina handlas också mycket kväve i ureaform och då är priset satt i US-dollar per ton i Yutzny. Att eyska bönder bärgat en rekordskörd beror ju både på kanonväder och ovanligt stora kvävegivor. Grabbarna på börsgolvet kommer att följa varje steg de ryska bönderna tar i vår, allra helst som vissa medier börjat beskriva Ryssland som en supermakt i matproduktion.

Mjölk. Arla vinstvarnar i sitt senaste brev till leverantörerna. Nja, språkbruket med vinstvarning är förstås inte helt korrekt – men innebörden är densamma.

Värdepappershandeln i mejerivaror har fallit som stenar en längre tid, där bland annat kontrakten på skummjölkspulver fallit med ca 1 000 euro per ton.

Smör har också utsatts för vinsthemtagning och när nu EU-kommissionären Phil Hogan undrar om EU skall sätta ett tak för hur stort EU:s interventionslager av mjölkpulver ska vara, så är Arlas pessimism om framtiden fullt förståelig.

Det som bär upp framtidstron är att det fortfarande konsumeras mycket smör och att utbyggnaden av koplatser går oväntat långsamt. Det gör att vi kan hoppas på en måttlig nedgång med realismen i behåll.

Foder. Jag får frågor telefonledes om det eventuellt förståndiga i att binda foderpriset för en längre tid, som till exempel ett helt år. Jag har då föreslagit just ett sådant beslut hur djärvt det än kan låta.

Grunden för mitt råd om långt foderkontrakt är att det är 13 euro dyrare med vete nyskörd – alltså september 2018 än spotpris. Köparna utgår inte från en ny rekordskörd i Ryssland och betalar där ganska bra för att slippa risken att torkan kommer tillbaka.

En foderköpare som inte prissäkrar måste följaktligen utgå från att det ryska underverket upprepar sig med en andra rekordskörd på raken.

Ytterligare en förbättring har ägt rum i Ryssland och det är utbyggd logistik. Hamnar, vägar och silokapacitet har förstorats upp och ska enligt bedömare ge möjlighet för en export om ca 34 miljoner ton och då med kvaliteten i behåll. Summa summarum: Nu har Frankrike lite att bita i. Flödet av vete ut från Rouen är också beskedligt jämfört med senare år, även om det pågår en stor export inom unionen.

Här hemma i Sverige fortsätter vi att kämpa mot regn med sen sådd och kritiska sprutningar.

LÄS MER: Björn Folkesson: Ha mental beredskap för fallande priser