Björn Folkesson: Den ryska styrkan är farlig att underskatta

Stora mängder billigt vete från Ryssland pressar priserna. Nu står hoppet för svenska bönder till att spekulationskapital ska strömma till vetekontrakten. Det menar råvaruexpert Björn Folkesson.

Björn Folkesson, råvaruexpert.
Björn Folkesson, råvaruexpert.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Läget får nu sägas vara dramatiskt med nya bottenpriser var och varannan dag. Just nu läser vi 155 euro per ton för spotkontraktet på Matif. Vad vi bevittnar är den ryska styrkan och den är farlig att underskatta. Tre ledande politiker har ju gjort just det misstaget att tro på rysk svaghet. Karl den 12:e, Napoleon och Hitler var säkra på att Ryssland var mest skräp och ganska lätt att slå ut. Jämförelsen med ”vetekrig” haltar ju förstås men faktum är att viss nedlåtande ton hörs ibland när det gäller öst i allmänhet och Ryssland i synnerhet.

Vi fick en tidig varning i våras då det blev känt att bönder i Ryssland satsade på högre kvävegivor än någonsin och det plus väderhjälp gör att man tröskar in skördar på runt 4 ton per hektar. Detta är väldigt bra i ett land som ofta skördar under 3 ton per hektar. Vete kring Svarta havet kan nu köpas så billigt som runt 1,60 kronor kilot vilket väl gör att odlarpriserna är nere på 1,20 kr beroende på fraktavstånd. Med denna jätteskörd på ingång sätts deras logistik på prov. Det finns inte alltid lagerplatser för så här stora mängder vilket gör att Ryssland hellre säljer billigt nu för kvaliteten kan gå förlorad vid dålig lagring.

Slutsatserna för oss här hemma är ju att göra tvärtemot Ryssland, det vill säga undvika att sälja när det är som billigast och i stället lagra. Så långt det dystra i sammanhanget. Hoppet för oss bönder står till att vetepriset nu blir så lågt att spekulationskapitalet strömmar till vetekontrakten i förhoppningen om att det blir torka under vårens gång 2018. Vi kan även hoppas på en lugn Donald Trump som höjer dollarn och torkskador i Australien.

Om ni nu råkar sälja på botten var beredda att köpa tillbaka som kontrakt.

Mjölk. Även här tycks det roligaste var över. Fonterra fick in 32 000 ton och på det sjönk smöret ännu en gång. Jag gissar att Arla i bästa fall håller oförändrat mjölkpris men en viss sänkning bör nu tas med i beräkningarna.

Gödning. Kvävet följer vetet nedåt och nu är det inte så mycket som skiljer årets augustipris mot fjolårets. Jag tror att vi är skapligt nära botten nu så ni som har plats kan nog köpa något lass med gott samvete.

Minskningen av Kinas ureaproduktion har alltså inte haft så jättestor betydelse för priset på N 27. Det är vi glada för när nu veteinkomsterna faller.

Raps. Här är det bättre. Rapsen är nu värd 2,35 gånger vete vilket gör rapsen till vinnare, men på många håll har rapsskörden varit svag så inte heller där blir det något att ropa Bingo för.

Som så ofta fås bästa vetepris cirka en månad före skörd sedan är möjligheten borta. Det räcker inte att bara odla skörda och leverera, man måste spela också.