Björn Folkesson: Från kaos till lugn på oljemarknaden

En styrka för oss är att dollarn faller allt mer, så när förstaskörden slukar diesel så kanske återfyllnaden inte behöver bli avskräckande dyr. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Vete: Fastän västra EU och då i synnerhet Frankrike går mot ett rejält skördebortfall så är prisrörelserna små. Det förtjänar kanske att nämnas, och tro det eller ej, att självaste England bevattnar nu spannmål. Aldrig har en torrare maj noterats där borta på andra sidan kanalen.

I natt steg visserligen Chicagobörsen, men helt obetydligt. Förklaringen hittar vi på de ryska väderkartorna. Det har kommit 50 mm regn över den ryska jorden och säkert en del över Ukraina också. Det här öppnar för en stor rysk export och det är Frankrikes värsta konkurrent på i synnerhet den nordafrikanska marknaden.

Hur Matif kommer att förhålla sig till den amerikanska prisuppgången återstår att se, men gissningen är att Matif går upp en aning. Dock inte så mycket att det skulle bli säljläge för oss. Sammanfattningsvis upplever vi nu marknadens värsta sida. Inom det närmaste tidsperspektivet ser vi en låg torkskadad skörd och lågt pris. Men visst finns det områden som fått goda regn även hos oss.

Soja: Det gnisslar ordentligt mellan våra jättar USA och Kina, och det ligger som en ständigt våt filt över råvarumarknaden. Kina styr och ställer i Hong Kong, men är samtidigt helt beroende av proteinfoder från Nord- och Sydamerika.

För att inte gynna USA köper gärna Kina en del soja från Brasilien och nu i natt steg sojan igen. Det amerikanska vårbruket har gått i det närmaste perfekt så köparna har ingen större brådska att köpa soja av bara det skälet. På längre sikte ter sig situationen annorlunda, då det kommit rapporter om att Kina ska bygga nytt för cirka 50 miljoner grisar.

Svinpesten är väl i stort sett över nu. Det gör förstås att foderimporten kommer stiga avsevärt med sannolik prisuppgång i sin förlängning. För den som ska prissäkra foder här i Sverige så har vi nu en utveckling väl värd att följa.

Olja: Den nästan kaosartade stämning som rådde på oljemarknaden har nu förbytts till ett visst lugn. WTI-oljan går nu för cirka 35 USD per fat och med hjälp av ökad efterfrågan på grund av att coronaeffekten är i avtagande så ser det bättre ut än på länge.

En styrka för oss är att dollarn faller allt mer, så när förstaskörden slukar diesel kanske återfyllnaden inte behöver bli avskräckande dyr.

Gris: Den tyska marknaden återhämtar sig nu så sakteliga och tack vare att så många länder bekämpade covid-19 med lock down-metoden finns det gott om friska konsumenter när nu skolorna öppnar. Det normala livet börjar komma tillbaka och fläsket visar att marknaden fungerar. Jag förväntar mig att samma prisrörelse uppkommer för maltkorn också.

Övrigt: Ta nu och vila ut när första skörden är över! Det brukar behövas.

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Torkskador i västra EU – men regnet kommer om än för sent”