Björn Folkesson: Grödorna får en släng av sleven

”Det har inte kommit några nyheter från fälten som legitimerar så här höga nivåer, men pengar måste hamna någonstans och nu får grödorna en släng av sleven”. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Vi är på väg att få en ny storkund i vete. Det är Indonesien som tycks vara på väg att gå om Egypten som största konsument. Det ryktas om att Ukraina har stora intressen i landet och det är fullt möjligt att det är från hamnarna i Svarta havet som Indonesien ska försörjas.

Det har i och för sig inte så stor betydelse att utse vinnaren av nya exportordrar, men däremot visar det på vad som kan hända den våren och försommaren som torkan väl kommer. Jätteskördar och lageruppbyggnad är faktum, men lika säkert är att vissa placerare kommer att spekulera hårt i en ny torka och då förstås köpa på sig vetekontrakt för framtida uppgång.

Vi slår ju faktiskt nya efterfrågerekord så gott som varje månad och det har kunnat ske med lågt pris på grunda av stora lager. Välkommen Indonesien – vi veteodlare tar er på största allvar.

Macro. I dag kan vi sjunga Happy Days Are Here Again, precis som man gjorde efter börskraschen 1929. Nattens handel i Asien (natten till tisdag) driver in stora pengar i såväl olje- som guldaktier och inte minst våra grödor. Soja är nu över 10 dollar per bushel och det var rätt länge sedan sist.

Det har inte kommit några nyheter från fälten som legitimerar så här höga nivåer, men pengar måste hamna någonstans och nu får grödorna en släng av sleven.

Enda väderfaktor av betydelse är Sydamerika med regn i Brasilien och torka i Argentina. Vad alla förstås vet är att en placering i vete inte behöver vara en sämre placering än en i aktier. Om ett halvår går det att säga vilket som var bäst, men inte före dess.

Valuta. Här finns dagens bästa möjlighet. Kronan föll på börsturbulensen som vi haft i mer än vecka och euron har stigit till 9,92 kronor. Det får anses vara en så gynnsam börskurs att jag tycker att alla bönder ska säkra en viss procent av den valutarisk man alltid är exponerad för. Det bör vid alla rimligheter komma perioder, men fallande euro på vägen fram och vinst kan man ta hem när man vill.

Mjölk. Snart får vi nya kvitton på mjölkläget. Jag tror det är många mjölkbönder som vill ha ett oförändrat pris för mars och stigande i april. Vi får se hur Arla agerar och hur lång eftersläpning Arla har. Vad vi bestämt vet är att stigande börskurser på smör och stigande priser på Fonterras auktioner i olika länder förr eller senare till stigande mjölkpris på gårdsnivå. Den stora påverkanskraften är den oväntat låga invägningen på Nya Zeeland och om den skall öka eller minska framöver är sällsynt intressant att följa.

Och så är det ju OS! Jämförelsen med marknaden är helt relevant: Vi är många som hoppas och önskar, men ingen som vet. Svaren kommer ju förstås, men då är det för sent. Damerna har börjat bäst med Charlotte Kalla, Hanna Öberg och nu senast Stina Nilsson. Grattis till er och tack för god tv-underhållning!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Bättre köpa vete i april eller maj”