Björn Folkesson: Höga grispriset minsann ingen tillfällighet

Den tyska grismarknaden svänger och är inte långt från fjolårets topp, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mjölk. Prisgapet mellan Friesland Campina och auktionen på Fonterra blir nu större och större. Medan FC nu har sitt näst högsta februaripris för de senaste fem åren, så rasar Fonterras pris på helmjölkspulver tillbaka till samma låga nivå som juli 2019.

I EU finns det förmodligen en efterfrågan som motiverar prisuppgången allt medan efterfrågan på helmjölkspulver i Asien är för låg. Utbudet på senaste auktionen var annars så lågt som just över 28 000 ton och ändå faller priset. I brist på annat faktaunderlag borde det var Kina som köper mindre än väntat och coronaviruset är möjligen en bidragande orsak till detta.

Om Arla kommer att följa FC eller Fonterra är inte lätt att bedöma – kanske går Arla sin egen väg och ligger stilla vad gäller framtida mjölkpris. För mjölkbonden är det nu som så ofta bäst att agera i de råvaror som ska inhandlas och var beredd att köpa på bottnarna.

Kanske finns det ytterligare en väg att gå. På Öland erbjuds bönder nu att odla foderbetor för ensilering. Maskinstationen erbjuder komplett lösning och slutprodukten blir en betmassa från egen areal till ett värde av 1,35 per kg torrsubstans. Det ska provas nu till våren och vi är alla glada över den realistiska kreativitet som finns i jordbrukarleden!

Gris. Om någon trodde att högt grispris var en tillfällighet så trodde ni fel! Den tyska marknaden svänger upp och är i dagsläget inte allt för långt efter den topp som var runt jul i fjol. Även om Kina såväl som flera producenter i EU bygger, så tar det tid att komma upp i produktion. Det lär gynna även svenska grisbönder eftersom kopplingen till utlandet inte går att bortse från helt, även om det svenska tåget går på en egen räls.

Guld. Hoppas ni köpte guld för ett år sedan! Både guld och palladium är stora vinnare när vår värld ställs på ända. Palladium behövs i nya bilindustrin och guldet, som nu är på sjuårshögsta, är en alternativ placering när coronaviruset stänger ned en stor del av Kinas industri.

Corona stannar inte i Kina utan är nu etablerat i så gott som alla stora ekonomier och det ingen som vet hur fort spridningen kommer att gå framöver. Men guldinnehavarna har gjort sina egna bedömningar, riskerna är tagna och nu kommer vinsterna. Grattis till er!

Vete. Det händer inte så mycket just nu. Väderkrafterna kommer allt mer under lupp medan lagren är skapligt stora. På nuvarande prisnivå är råd lätt att ge: ligg lågt.

Nu är det sista veckan innan fältarbetena börjar på allvar och än går det att dricka en kopp kaffe utan stress.

LÄS MER: ”Sista chansen att handla diesel på botten”