Björn Folkesson: "Lite lugn och skatteplanering kan alla bönder behöva”

Björn Folkesson: ”Vi går emot jul, och i år liksom alla andra år, har det en lugnande inverkan på såväl risk-aptit som lust till vinsthemtagning – det vill säga motsatsen till just risk-aptit.”

Spannmålsexperten Björn Folkesson tror att julen kommer att ha en lugnande inverkan på råvarumarknaden.
Spannmålsexperten Björn Folkesson tror att julen kommer att ha en lugnande inverkan på råvarumarknaden.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Företag som har bokföring enligt kalenderår har nu skatteplanering att tänka på så en hel del udda fokus råder de här veckorna. När dessutom fundamentala påverkanskrafter är små så blir lugnet större. Den stillsamheten kan alla bönder också ta del av.

Gödning och foderaffärer är säkert avklarade på de flesta gårdar och faktum är att balanserna i jordbrukets råvaruflöden är ganska goda. Mjölk stiger och spannmål hotas inte av stora prisfall men så har vi också jätten i öster, det vill säga Kina, som inte känner av någon mättnad i takt med stigande befolkning och god ekonomisk tillväxt.

Valuta. Sedan presidentvalet har dollarn bara gått nedåt. Detta sker samtidigt som Wall Street ligger mycket högt och vissa dagar är det till och med rekordnivåer. Det finns då en underliggande misstro mot dollarvärdet på sikt och kanske är det föreställningen om att USA kommer att ta nya stora lån till reformer och i så fall stiger budgetunderskottet.

På det stora hela är det här en nackdel för EUs bönder då de exportstarka Frankrike och Tyskland ska konkurrera med amerikanska varor som nu faller i värde men med bibehållen kvalitet. Det är drömläge för köparländer, så lita på att Egypten håller stenkoll på valutamarknaden.

En positiv faktor för oss är att olja faller med dollarkursen för som ni alla vet så går det fort tills dieseltanken ska fyllas igen.

Soja. Nu har det kommit behövliga regn i södra Brasilien och även en del i norra Argentina. Den brasilianska sådden är till över 90 procent klar och med nyss nämnda regn så faller sojakontrakten. Från att ha varit ytterst när 12 dollar per bushel så är vi tillbaka på ca 11,60 dollar. Det här gör livet lite lättare för alla de sojahandlare som jobbar runt om i EUs foderfabriker och djurproducenter kan därmed också andas ut. Det finns ett tak även på en stigande marknad.

Raps. Det finns säkert osåld raps i Sverige, antingen på fälten i silos eller som ogjorda placeringar på börsen.

Mitt råd: Jag anser att vi kan vänta till över jul och nyårshelgerna eftersom rapsvärdet redan står högt. Sedan hänger det mesta på den fortsatta väderutvecklingen i Brasilien. Skulle vi erbjudas en ny topp, då är det mitt råd att ta det erbjudandet. Ni har ett bra rapspris i handen – var nöjda med det.

Dagarna fram emot jul passar lika bra till harjakt som till att titta på ett vågrätt börsdiagram.

LÄS MER: Svinpest och pandemi gör läget akut för tyska grisproducenter

LÄS MER: ”Ideologi står mot lagen om tillgång och efterfrågan”