Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.
Mjölk. Med den rätt stora nedgången på Fonterras senaste auktion var det nog många som undrade om Arla skulle följa efter och komma med en sänkning redan i december. Så blev det inte, i stället höll Arla fast vid samma prisnivå som månaden innan.
Det här har byggt upp en spekulation i hur mycket Arla kommer att sänka efter årsskiftet. Marknaden för mejerivaror har ju förändrats mycket på senare år, då fettet har gått om proteinet som värdebärare.
Prisfallet på Fonterra anses bero på en ökad mjölkproduktion i synnerhet i Nya Zeeland och det behöver ju inte skada Arlas smörförsäljning i EU eller på andra marknader heller. Kanske har Arlas intjäning blivit en aning mera oberoende av priset på skummjölkspulver än tidigare? Det är främst just skummjölkspulver som Arla auktionerar ut på Fonterra.
På den tiden var pulver mer värt än nu, så jag undrar om inte Arla följde Fonterra snabbare än vad som nu görs? En amerikansk bloggare prognostiserar mjölkproduktion för 2018 och han ser då en ökning med cirka 6 procent över hela jorden räknat. Förbättrat mjölkpris sedan en tid tillbaka är huvudorsak och han tänker vidare att konsumtionen måste stiga lika mycket, om priset inte ska falla långsiktigt.
Det här kommer branschen att följa noga. Ett visst mindre prisfall på mjölk har ju också det goda med sig att optimismen angående nysatsningar kyls av en del. Det kommande prisfallet kommer också att bli annorlunda den här gången, för nu finns inga kvoter att släppa och därför tror jag att prisfallet kommer att bli måttligt och ganska snabbt övergående. Om det skulle vara rätt kanske vi slipper att läsa om mjölkkris igen.
Vete. Vi börjar komma in i den månad då vintern kan slå till. Som läget är nu med all uppmärksamhet riktad mot Svarta havet härskar än så länge det stora lugnet. Ingen is på de stora floderna som kan försvåra exporten från Ryssland eller Ukraina.
De här två länderna tar också hem spannmålsaffär efter spannmålsaffär och en direkt följd av detta är att Matifkursen, vad gäller vete, sjönk till tangerat lägsta för året. Det bygger upp stress, då de franska vetelagren bara sjunker obetydligt.
Förutom att flodtrafiken flyter på problemfritt så mår också höstgrödorna utmärkt, det vill säga om vetet nu är såtts alls. Det ser riktigt besvärligt ut på många gårdar med liten sådd av den normalt bästa grödan och så fallande världsmarknadspriser ovanpå det.
Valuta. Det är här intresset finns och vi är säkert många som följer euron dagligen, i väntan på att en riktigt hög nivå ska uppenbara sig – för då vill vi sälja. Kanske hinner vi med att fira en riktigt god första advent innan dess.