Björn Folkesson: Mjölkåret unikt med uteblivna prisrörelser

Det faktum att prisrörelser helt saknas gör mjölkåret 2019 unikt, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se varje vecka.
Björn Folkesson är lantbrukare och råvaruexpert. Han skriver krönikor på landlantbruk.se varje vecka. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Macro. Viss optimism har blivit synlig de senaste dagarna och därmed har riskaptiten ökat. Det är främst nya samtal mellan Trump och XI som har fått placerare att sälja guld och köpa aktier, och som drivit igång hela cirkusen.

Det har dragit upp oljan till ganska hög nivå, och när dessutom Italien fått ny regering så har euron stärkts en aning – något som försämrar vår veteexport.

I Sverige har Riksbanken lovat att räntan ligger stilla alltmedan aningar om ränteuppgång finns i korten. De här nyheterna och i synnerhet det sistnämnda stärkte kronan rätt mycket, så nu är euron åter under mitt riktmärke 10,70 kronor.

I går, torsdag, följde vetet med i den allmänna optimismen och visade att uppgång visst kan komma. Låt vara blygsamt, men det visar vad som kan hända när fonderna går in.

Soja. Brasilien är nu i stargroparna för vårbruket och försiktiga prognoser signalerar att ny stor areal kan ge en ny rekordskörd på över 120 miljoner ton. Det håller förstås sojapriset på låg nivå.

I sammanhanget kan nämnas att Brasilien ser ut att bli en stormakt även i majs och närmaste tiden är just majs en nyckelgröda för vetepriset.

Mjölk. Friesland Campina håller sitt mjölkpris oförändrat även för september. Mjölkåret 2019 är så här långt unikt genom att prisrörelser helt saknas. Bedömare som jag har talat med menar att mejerierna är fastlåsta genom det osäkra Brexitläget, alltmedan man tror på en riktigt stor efterlikvid när osäkerheten är borta.

För mjölkgårdarna är det nu bara att tacka och ta emot när fodret sjunker och mjölkpriset är oförändrat. På sina håll har nu majsskörden börjat och den obevattnade arealen har tveklöst torkskador utmed Kalmarkusten och Öland.

Raps. Det är fortfarande den gröda som har gynnats mest av marknadsutvecklingen. Eller vad sägs om att rapsen är gott och väl dubbla vetepriset nu? Ukraina som är på väg att bli en storspelare i raps har nu problem med liten sådd och dålig uppkomst, så mycket tyder på ett bra rapspris även nästa år.

Raps är svårodlad, inte minst på grund av alla möjliga och omöjliga insektsangrepp som den kan bli utsatt för, så risken för stora överskott är verkligen små.

Vete. Nu väntar vi på exportordrar! Det måste till nu när skörden blivit så stor och närmaste dagarna kommer Saudi-Arabien att köpa en stor kvantitet. Intresset är stort bland säljarna, då både prisnivå och kvalitet kommer att bestämma vem som får affären.

Annars väntar vi på uppgifter om sådd areal i USA och hur det går i Australien. Här hemma är förutsättningarna för höstsådden goda och jag tror att bönder som bärgat en god skörd i år komme att göra det nästa år också…

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Nära botten för vetepriset”