Björn Folkesson: Prissäkra fodret

Just nu är det inte mycket som kan få spannmålspriserna att gå ned, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson, råvaruexperet och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexperet och lantbrukare. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Vete. Den fortgående skörden av vete i EU gör det allt tydligare att vi inte kommer att se någon skördeprispress 2018. Köparländer har nu bara att inse vilka höga priser de måste betala för att få sina leveranser.

Priserna på fysiskt vete hjälper nu snarast till att dra upp terminskontrakten, eller vad sägs om att ny skörd 2019 står i cirka 190 euro per ton? Det här får vi som odlar vete inte släppa utan ha med i beräkningarna om priserna skulle börja falla till fram emot våren om nu höstsådden blir fin och bestånden sedan utvecklas väl i starten.

Fram till dess är det inte mycket som skulle kunna få spannmålspriserna att gå ned. Nu verkar också Australien ha torkproblem. I den här situationen finns två enkla råd att ge och det ena är att prissäkra fodret och det andra är att lagra tröskad spannmål. Att bönderna inte vill sälja gör också att priserna stiger – även om alla vet att lagren skall tömmas.

Majs. På flera sätt är nu majsen viktig, för dels behövs den som ensilagefoder för hemmabruk och dels kommer den majs som tröskas mildra prisuppgången om nu skörden blir bra eller bättre än väntat.

I det motsatta fallet kommer en svag majsskörd att ytterligare trycka all spannmål uppåt. Både den franska majsskörden och den amerikanska kommer nu att granskas noga!

Soja. Nu har Donald Trumps tulleffekt börjat att spela ut sin roll. Vi närmar oss 9 dollar per bushel på närmaste kontrakt och förklarinen är delvis att Kina måste köpa bönor, även om de är amerikanska, eftersom att Kina inte har lager som räcker hur länge som helst.

Baksidan av den rörelsen är att även rapsen kommer i gång och den satte nytt rekord i tisdags med cirka 370 för spotkontraktet.

För övrigt har inte oljegrödorna följt upp i någon nämnvärd utsträckning. En bra tumregel är att vete gånger två blir rapspriset. Med det resonemanget borde rapsen varit över 400 euro nu och det är den då rakt inte. Utan tvekan är rapsen ett prisvärt foder just nu.

Gödning. Det glädjeämne som högt vetepris skänker oss har förstås nackdelar också. N 27 har nu stigit med cirka 20 euro per ton på de senaste affärerna, och det är drivet av höga vetepriser, vilket gör bönderna odlingssugna och då är efterfrågan pålitlig.

Troligen har de bönder som köpt tidigt tagit det bästa beslutet, men jag tror också att rätt mycket gammal gödning finns på gårdarna på grund av försiktighet med givorna nu i torkan.

Annars är ju läget pressat och de löftespengar som Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer med kan nog inte minska stressen på gårdsnivå ... Ta väl hand om vandra, för vintern blir nog tuff.

LÄS FLER AV BJÖRNS KRÖNIKOR: ”Prisfall på mjölk är det sista mjölksektorn behöver”

”Den brända jordens taktik har slagit oss med full kraft”