Björn Folkesson: ”Stora hål i nästa års odlingskalkyler”

Ryskt vete blir allt mer intressant för prismedvetna kunder, skriver råvaruexperten Björn Folkesson i veckans krönika.

Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare.
Björn Folkesson, råvaruexpert och lantbrukare. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Olja. Efter att "Uppdrag bekämpa kemanvändning av Assad" nu är slutfört så föll oljan, dock inte många dollar. Handelskriget med Kina och det riktiga kriget mot Syrien har så här långt främst lyft dieselkostnaden och eventuellt också sojan.

Under veckan som kommer lär vi fortsätta att handla, för i viss mån är den oro som rådde i fredags borta. Fenomenet brukar kallas köpa på rykte och sälja på fakta, vilket ofta gör att prisfall kommer snabbare än uppgångar.

För egen del tror jag mest på en veckas paus – sedan är de geopolitiska spänningarna i full gång igen, för handen på hjärtat, den djupt rotade misstron mellan oss i väst, Ryssland och de muslimska länderna är ju månghundraårig så varför skulle förtroende byggas upp nu?

Vete. Här börjar nu stressen göra sig märkbar. Vi är många som har Lantmännens Lm2-kontrakt och dessa måste rullas fram eller likvideras ut vartefter månaderna går. Vi som har longpositioner är under tryck, för fjolårets ryska jätteskörd är inte helt lätt för konsumenterna att äta upp.

Lagren är stora och nu börjar det växa på nytt. Vi kände alla ett litet hopp då torkan i Kansas gjorde sig mer och mer påtaglig, men så kom regnet och nu är vi tillbaka på ruta ett. Värdet på ett lass vete vid skörd är alltjämt på ca 1,40 eller 1,50 och det här gör de flesta odlare tveksamma till att sälja för tidigt.

Den stora uppmärksamheten riktas förstås mot Ryssland och de flesta anar redan nu att någon upprepning av den stora skörden förra året inte finns i korten.

Det inrikespolitiska läget för Putin är ju annars allt utom bekvämt. Syrien är en huvudvärk för honom, vilket leder sanktioner från USA. I den kontexten faller rubeln och det gör ryskt vete ännu intressantare för prismedvetna kunder.

Valuta. Vår krona faller och faller. Det finns analytiker på Dagens Industri som menar att bilden av Sverige nu är så nedsvärtad att det får kronan på fall. En av de bönder som hört av sig till mig har nu en valutakurs på 10,38 kronor. Det är bara att gratulera, för vi i är många som har mycket lägre säkringar!

Gödning. Kvävepriset har stigit rätt mycket när man jämför maj i fjol med maj 2018. Bara det gör sig alltså påmint, lägg därtill valutaförsämringen så förstår ni att diesel och kväve kommer att göra stora hål i nästa års odlingskalkyler. Det kan vara bra att vara medveten om det redan nu.

På fälten händer nu allt på en gång, från vältning av vallar och vete till sådd av ärtor och korn. Och sent är det. Men stressa måttligt... Det är nu olyckorna sker och en timme hit eller dit är inte viktigt jämfört med hälsan!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Handelskriget drabbar sojabönder”