Björn Folkesson: Torkskador i västra EU, men regnet kommer – om än för sent

Följ väderkartorna noga, för det är de kommande veckorna som sätter priset för en lång tid fram över. Det skriver råvaruexperten Björn Folkesson i sin krönika.

Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor på landlantbruk.se.
Björn Folkesson, lantbrukare och råvaruexpert, skriver krönikor på landlantbruk.se. FOTO: ANN LINDÉN

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Mjölk: Det finns faktiskt ett och annat positivt tecken i skyn. Fonterra steg ju senast med hela 6,7 procent vad gäller det viktiga skummjölkspulvret. Utöver det så steg den tyska och nederländska spotmarknaden i går, måndag, så nu erbjuds säljarna (det vill säga bönderna) 30 euro per hundra kilo.

Det är för all del inte högt, men det signalerar att mejerierna är beredda att betala mer för att tillgodose sitt råvarubehov. Friesland Campina går dock i motsatt riktning och tvingas till en viss sänkning av mjölkpriset, men påminner samtidigt om att coronaeffekten nu blir allt mindre skadlig och att konsumtionen antas följa med uppåt.

Vädret i västra EU är inte fullt ut gynnsamt för vare sig kor på bete eller ännu mindre för den första skörad av ensilage som nu pågår. Hotet mot invägningen finns alltså i korten även om det är mycket kvar av foderåret. Min gissning är att Arla klarar att hålla priset oförändrat för juni.

Valuta: Av någon för mig obekant anledning så är den svenska kronan ganska stark. Euron kan inte mäta sig med vår krona utan var som lägst nere på 10,52 kronor. Det är ett väldigt fall från det 11,30 kronor som vi kunde läsa om då coronapandemin spred en mycket större skräck i marknaden än vad den gör nu.

Det enda råd jag har att ge i valutamarknaden är att om ni vill ha högre arealbidrag än i fjol så sälj euro om den ligger på högre nivå 2020 än 2019. Att göra ”rätt” i valuta tycks mig svårare än mycket annat.

Jag förlorar ju annars att köpa bottnar och sälja toppar, men det är lättare sagt än gjort. Att slå sitt eget personliga rekord är dock en möjlighet som inte ska förringas. Lycka till och gräm er inte om ni blir missnöjda... för det gör ingen annan heller!

Vete: Här har vi fastare mark under fötterna! Oemotsägliga torkskador finns nu i hela västra EU, men som balansvikt har vi svarat havsländerna där det har kommit gynnsamma regn – om lite för sent på många håll.

Nu i natt som var, steg vetet en smula på Chicagobörsen och det är främst beroende på den rådande torkan hos oss och i ännu högre grad beror det på att hopp om regn är helt orealistiskt för den närmaste veckan.

Själva vetepriset är med rådande förhållanden varken högt eller lågt och då är min rekommendation att ni som är bönder sköter grödorna på era egna åkrar istället för att arbeta med börsspekulation.

Axgångsbehandling närmar sig och att vara noga med att skydda axet ger mycket mer pengar tillbaka än att placera 100 ton vete på rätt sida om upp- eller nedgångsgränsen. Följ väderkartorna noga, för det är de kommande veckorna som sätter priset för en lång tid framöver.

Till sist: När nu förstaskörden rullar in, tänk på säkerheten. Det blir nog julfirande i år också!

LÄS MER: Björn Folkesson: ”Risk för torka – men utan uppåtgående priser”