Bjuder alkoholutredningen på vin eller vatten?

Om bara några veckor får vi veta om det även i Sverige, liksom i alla övriga EU-länder, blir tillåtet att sälja och ordna provsmakningar på vingårdar och bryggerier. Det borde vara tredje gången gillt, skriver Lena Johansson.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Tredje gången gillt hoppas många när gårdsförsäljning av alkohol nu utreds igen. Med tio års mellanrum har frågan utretts, men de båda tidigare tillfällena har inte lett till någon förändring.

Problemet är att gårdsförsäljning måste kunna kombineras med Systembolagets monopol, som EU gett Sverige undantag för. En sådan kombination har dock gått utomordentligt att genomföra i vårt grannland Finland. Sverige är nu det enda land i EU som inte tillåter att alkoholtillverkare får sälja sina produkter på plats.

I början av december ska utredningens förslag presenteras, men av det som läckt ut hittills ser de ut att åtföljas av en rad krav och restriktioner. Bara en mindre mängd alkohol kommer att få säljas direkt från tillverkaren - 0,7 liter sprit, 4,5 liter vin eller andra jästa drycker och 5 liter starköl per kund och tillfälle. Dessutom föreslås att försäljningen tvunget ska vara kopplad till ett studiebesök, en föreläsning eller en kurs som köparna får betala för. Trevligt och lärorikt vid ett enstaka tillfälle, men tjatigt och omständligt för den som tänkt återkomma regelbundet.

Utredningens förslag kommer sannolikt också att begränsa gårdsförsäljning till särskilda öppettider. Frågan är då om det blir tillåtet med försäljning under kvällar och helger, när kunderna har tid att besöka vingårdar och bryggerier.

Det finns en enighet bland partierna i riksdagen om att gårdsförsäljning av alkohol bör tillåtas. Ändå kan det landa i att ingen bryr sig om att driva frågan i riksdagen eftersom januariavtalet fallit och Centern, som varit den starkaste förespråkaren tidigare, nu kanske väljer att prioritera andra frågor i förhandlingarna med regeringen.

För även om socialdemokraterna inte är emot gårdsförsäljning är det inte direkt någon av partiets hjärtefrågor. Det förslag som partiet tidigare fört fram, om att de lokala vingårdarna och bryggerierna ska bli ombud för Systembolaget är inte någon lösning. Den som satsat på att odla vin har inte i första hand gjort det för att få sälja alkohol, utan för att man är intresserad av odlingen och tillverkningen, så kallad vitikultur och vinifkation. Dessutom finns det numera gott om utlämningsställen på landsbygden.

Gårdsförsäljning och provsmakning vid svenska vingårdar och mikrobryggerier går också helt i linje med det ökande intresset för lokal mat och dryck, och skulle även kunna bli ett populärt bidrag till hemester-trenden.

Om bara några veckor får vi veta om det är dags att lyfta glasen till en lokalproducerad skål, eller om den tredje utredningen också ska bli en tredje hyllvärmare.

LÄS MER:

LÄS MER: