Bondförnuft är finaste ordet

Om staten vill stötta ett aktivt brukande av jord och skog måste regeringen kräva av Lantmäteriet att det bidrar med låga priser, hög service och mycket kortare handläggningstider. Det skriver Leif Öster, skogsägare och turismföretagare.

Lantmäteriets handläggningstider och priser är orimliga, menar veckans krönikör.
Lantmäteriets handläggningstider och priser är orimliga, menar veckans krönikör.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Min mamma sa att vi barn inte skulle gå tomhänt över gårdsplan. Som bondjänta hade hon fått lära sig att alltid tänka framåt. Är det något föremål eller vara som ska åt samma håll – ja, ta då med det på en gång.

– Du kommer då spara många onödiga mil och arbetsveckor, sa mor. Hon kallade det bondförnuft.

Ordet bondförnuft är ett av de finaste orden jag vet. För mig är det en grön variant av sunt förnuft baserad på generationers praktiska erfarenhet på landsbygden. Det är klokskap på en alldaglig och lättförståelig nivå. Bondförnuft handlar också om att se vad som är rimligt, rätt och vad som är fel. Här finns återanvändning och hållbarhet. Vad som är självklart. ”Det säger sig självt”, säger bonden.

För egen del anser jag att Lantmäteriet fullständigt saknar allt bondförnuft. Dagens handläggningstider och priser är orimliga. Om staten vill stötta ett aktivt brukande av jord och skog måste regeringen kräva av Lantmäteriet att det bidrar med låga priser, hög service och mycket kortare handläggningstider.

Få saker var bättre förr. Men Lantmäteriet var bättre. När jag för 30 år sedan blev skogsägare kontaktade jag lantmätaren. På den tiden fanns det lokala lantmätare som hittade och kände oss på landsbygden. Nu har man ett idiotiskt system där ärendet kan hanteras i princip från vilken ort som helst i landet!

Då, för 20 år sedan, bad vår lantmätare om ursäkt för det skulle ta två veckor innan han kunde komma. Nu kan det dröja ett år! Då var hela förrättningen klar på tio veckor från anmälan till lagfart. Då kostade min avstyckning 4000 kr. Med de här årens inflation borde det idag vara 6450 kronor. Men kostnaden är numera 40 000 kronor för en vanlig avstyckning. En prisökning på 1000 procent. 1990 skedde mätningen helt manuellt och borde idag med GPS och all datakraft ske både billigare och snabbare.

Om man i storstaden ska sälja en villatomt för miljontals kronor känns kanske inte en faktura på 40 000 kronor för en avstyckning så stor. Och man kan kanske vänta ett år. Men samma pris och handläggningstid är orimlig på landsbygden för en tomt som kanske kostar just 40 000 kronor.

Lantmäteriets uppgift är enligt deras hemsida att kartlägga, registrera och säkra ägandet av alla fastigheter samt hantera deras gränser. Inte att tjäna maximalt med pengar. På samma hemsida finns prislistan. De fakturerar dig 1500-1900 kronor i timmen. Eller med full beläggning 3 miljoner kronor om året för en lantmätare. Rimligt? Nä!

Leif Öster, skogsägare och turismföretagare

LÄS MER: ”Långsamt tempo stoppar skogsbruk”