Borgs uttalande i Land Lantbruk blev bitter öl

I februari sa dåvarande finansministern Anders Borg att svenskt produktionslantbruk inte kommer att överleva. Det här retade upp många, bland andra bryggeriet Qvänum Mat och malt. Nu har de gjort en öl av uttalandet.

Tidigare i år ifrågasatte Anders Borg reglerna kring byggandet på jordbruksmark i Svenska Dagbladet. Strax efter det sa han att han inte trodde att

– Vi surnade till lite på honom. Vi tänkte att det var en jädra gubbe och gjorde en öl som vi döpte till Anders - en bitter svensk. Men ölet är en hyllning till svenska bönder, säger han.

Till ölet Anders - en svensk bitter valdes alla spannmål utom vete. Råvarorna kommer från områden i närheten och exempelvis är det ekologiska maltkornet odlat hos bryggeriets granne, Kungsgården. Dessutom tillsattes extra humle för att få den mer bitter.

– Vi har vårt bryggeri på Skara slätten och vi vill gärna använda alla sädesslagen eftersom vi ville stödja våra bönder på något sätt.

Claes Wernerson beskriver det ljusa ölet som fylligt och med spår av lite sötma från havre, allt i en bra balans.

– Med smak av slätta.

Processen med att göra ölen började i februari-mars och i början av juni släpptes ett litet sortiment på Systembolaget. Där är den slut men planen är att försöka få tillbaka den på hyllorna.

– Vi körde först ut den som en engångsgrej i vår frustration men vi har fått lite förfrågningar så den kommer säkert tillbaka till Systembolaget.

Om det kan bli fler öl-sorter uppkallade efter olika personer vet han inte i dag. Tidigare har mest grannar fått ge namn åt öl men Claes Wernerson utesluter inte att de kan göra om det.

– Vi har döpt många ölsorter efter grannar som utmärkt sig positivt. Att ge finansministern en känga har vi inte gjort tidigare men det kan mycket väl hända igen. Det är en fördel om man har ett bryggeri, man kan ge ett litet nålstick som kan ge en själv viss glädje.

undefined

– Ingen aning. Man kanske borde ha skickat den till honom, det har inte slagit oss men det borde vi ha gjort. Vi har berättat om det för några tjänstemän på landsbygdsdepartementet och de tyckte att det var lite roligt.