”Branscherna i min portfölj sticker ut i olyckstalen”

Jord- och skogsbruket ligger i topp bland de branscher som har flest antal döds- och arbetsplatsolyckor. Landsbygdsministern bjuder därför in till ett möte med berörda parter för att diskutera hur man kan få bukt med olyckorna.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson bjuder in till möte för att stävja döds- och arbetsolyckorna i lant- och skogsbruket.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson bjuder in till möte för att stävja döds- och arbetsolyckorna i lant- och skogsbruket. FOTO: GUNILLA ANDER

– Dödsfall i arbetet är och ska alltid vara helt oacceptabelt. Den här frågan står högt på regeringens dagordning. Många branscher är drabbade, men branscherna i min portfölj sticker ut i olyckstalen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Antalet olyckor ökar

Under 1950-talet sjönk antalet dödsolyckor. Nedgången av antalet dödsolyckor i arbetet i Sverige tycks dock ha stannat av, de senaste tre åren har de i stället ökat.

”Branscherna i min portfölj sticker ut i olyckstalen”, säger Jennie Nilsson (S).
”Branscherna i min portfölj sticker ut i olyckstalen”, säger Jennie Nilsson (S). FOTO: ISTOCK

Bjuder in parter

Landsbygdsminister Jennie Nilsson bjuder i dag in branschorganisationer, myndigheter och fackförbund till Näringsdepartementet för att diskutera vad parterna gemensamt kan göra för att få bukt med olyckorna i jord- och skogsbruket samt fisket.