En är kock, en är spannmålsodlare. Nu gör bröderna Nypelius livsmedelskedjan ännu tajtare med ett samarbete med en ovanlig betalningsmodell. Kocken minskar svinnet i restaurangen och bonden får betalt i procent av omsättningen.
Andreas och Mikael Nypelius samarbetar tätt. Andreas odlar de grönsaker som Mikael tar till sin restaurang. FOTO: KARL MELANDER
Andreas och Mikael Nypelius på Gotland har funnit ett både roligt och lönsamt sätt att samarbeta.
– Jag kommer till brorsans gård och väljer ut de grönsaker som för dagen är lämpligast, säger Mikael Nypelius.
I år var första året som han drev restaurangen på Furillen, på norra Gotland. Han har tidigare förestått olika restauranger inne i Visby.
Fakta: Furillen
Fabriken Furillen är ett hotell på Gotland som ligger i en tidigare verkstadsbyggnad till ett kalkbrott på ön Furillen, där brytningen lades ned på 1970-talet.
Från och med i somras har Fabriken Furillens restaurang drivits av Mikael Nypelius.
Vuxit upp på gården
Mikael och brorsan har rötterna i Lokrume, cirka tre mil nordöst om Visby. De har vuxit upp på den gård som Andreas numera driver tillsammans med sambon Hanna Ahlsten och föräldrarna Nypelius.
– Det är tredje året jag jobbar ihop med brorsan. Jag tar alla grönsaker från honom. Jag åker till gården, kollar in vad som är bäst just nu och väljer ut det som passar restaurangens meny, säger Mikael Nypelius.
"Minskar matsvinnet"
På det sättet, menar han, slipper han hantera förbeställda varor som kanske inte är tipptopp eller inte exakt vad han vill ha.
– Det här minskar matsvinnet betydligt, säger Mikael Nypelius. Och är mycket roligare.
Den dag Land Lantbruk besöker Nyplings Gård har Mikael bland annat plockat på sig spetskål, zucchini, fänkål och lök. Han väljer de grönsaker som ser bäst ut för tillfället och passar in i menyn.
Fakta: Nyplings Gård
Har varit i släkten Nypelius ägo i över hundra år.
Drivs av Andreas Nypelius och hans sambo Hanna Ahlsten tillsammans med föräldrarna Nypelius.
Odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker och frö.
Brukar 170 hektar.
Andreas Nypelius planterar grönsakerna i omgångar.
– Det är svårt att veta i förväg vad som är bäst. Att Mikael eller någon av hans medhjälpare från restaurangen väljer olika varje gång betyder att grönsakerna nyttjas på bästa sätt.
Det betyder också att menyn ändras vartefter olika grönsaker väljs.
– När vi pratar med våra gäster om hur vi arbetar möts vi bara av positiva reaktioner. De förstår tänkandet bakom och tycker det är kul, säger Mikael Nypelius.
Öppnar för flexibilitet
Det behövs en flexibilitet både hos grönsaksodlaren och hos restaurangen och dess gäster.
– Det blir minimalt med svinn genom att vi göra så här, säger Andreas Nypelius.
På restaurangens meny står "säsongens grönsaker". Det är inte mer bestämt än så. Det öppnar upp för en flexibilitet.
– Vi lantbrukare måste ha förtroende för våra kunder. De plockar vad de behöver och betalningen sker genom att vi får en viss procent av omsättningen, säger Andreas Nypelius.
Mikael Nypelius övervakar arbetet på restaurang Furillen. FOTO: KARL MELANDER
När Land lantbruk besöker bröderna förbereder Mikael ett bröllop på restaurangen i Furillen och är på Nyplings Gård för att se vilka grönsaker som kan passa i menyn.
– Bröllopsparet får se menyn men det är inte fråga om att provsmaka månader i förväg, säger Mikael Nypelius som går runt på gården och undersöker vad som ska tas med till restaurangen.
Drivit andra restauranger
Mikael blev utsedd till Årets Sommelier 2015 och är även cidertillverkare och vinimportör. Det är hans första år på Furillen, "ett magiskt ställe på nordöstra Gotland".
Tidigare år har han drivit olika restauranger i Visby.
– Då samarbetade jag med brorsan också.
Han har även intressen på fastlandet. Nere i Malmö har han och en kompanjon cidertillverkning.
– Cidersäsongen håller på att dra i gång medan restaurangsäsongen på Furillen går mot sitt slut, säger Mikael.
Använder gratis äpplen
Cidertillverkningen är än så länge i blygsam skala. Produktionen är cirka 25 000 liter och 90 procent säljs utomlands. De har vunnit pris för sin cider och den tillverkas av äpplen som annars inte används.
– Vi gör cidern av matäpplen, inte av cideräpplen och använder de äpplen som finns och vi får plocka gratis. Det som kostar är plockningen, äpplena är gratis.
Mikael Nypelius på restaurang Furillen. FOTO: KARL MELANDER
Än så länge är det samarbete som bröderna har ovanligt.
– Du får inte betalt per kilo som odlare utan beroende på hur mycket mat som säljs. Det kräver ett förtroende mellan parterna, säger Andreas Nypelius.
Det är ovanligt men fler borde göra så, menar han.
När fräscha grönsaker plockas samman på gården och levereras till restaurangen behöver restaurangen inte slänga råvaror.
– Det kräver en flexibilitet och nyfikenhet i restaurangledet. Du måste tycka det är kul att variera menyn och improvisera, säger Mikael Nypelius.
"Våga försöka"
Andreas odlar spannmål, oljeväxter, grönsaker och frö på gårdens 170 hektar. Det mesta av gårdens odlade grönsaker säljs i gårdsbutiken och via grossister men en mindre del går till broderns restaurang.
– Det finns absolut potential för att fler odlare och restauranger kan göra som vi gör, säger Andreas Nypelius.