Bröder startar nytt mejeri i Laholm

Från Libanon till Laholm. De syriska bröderna Wassim och Basel Hbous hade ett mejeri i Tripoli i Libanon och ny planerar de att öppna ett nytt mejeri för osttillverkning och yoghurt i Laholm.

De syriska bröderna Wassim och Basel Hbous i Laholm planerar att starta ett nytt mejeri. Bygglovet på en tomt i Mellby industriområde väntar att bli godkänt hos kommunen. Det skriver Laholms tidning.

När allt är klart ska nya Laholms mejeri tillverka arabisk vit ost och yoghurt.

"Komma i gång i höst"

Innan de kom till Sverige 2015 drev bröderna ett litet mejeri för osttillverkning i Tripoli, en hamnstad i norra Libanon. Med sig i den nya satsningen har de saudisk affärsman som finansiär.

– Vi har kontakter med byggbolag och om vi bara får tillstånd och besked på vad som krävs i lokalerna kan vi kanske komma igång redan i höst, säger 19-årige Wassim Hbous.

Kö för bygglov

Men på grund av kö till bygglovsavdelningen är hanteringen hos kommunen inte ens påbörjad.

– Det ärendet kände jag inte till. Men det är jättepositivt om det skulle bli ett nytt mejeri. Det är bara att önska företagarna lycka till, säger miljö och byggnadsnämndens ordförande Ove Bengtsson (C).

Vill utöka

Tanken är att detta bara är första etappen för mejeriet med 300 kvadratmeter där mejeriet kan producera cirka 50 ton om året, tror Wassim Hbous.

– Går det lika bra som vi tänkt och vi får ut vår ost och yoghurt till de stora livsmedelskedjorna vill vi gå vidare och bygga ytterligare 400 kvadrat, säger Wassim Hbous.

Åsnefarm kan bli möjligt

De planerar även en egen förpackningstillverkning, och kanske en åsnefarm för åsnemjölk till sitt mejeri.

– Men först handlar det om komjölk som råvara. Vi har pratat med leverantörer. Den vita osten vi gör liknar Haloumi, och är jättegod, lovar mejeriföretagaren, som tror att företaget i första etappen ska sysselsätta sju personer.