Bucht sjukanmälde sig inte trots hjärtinfarkt

I början av sommaren drabbades landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) av en hjärtinfarkt. Trots inskrivning på sjukhus och en ballongsprängning såg han ingen anledning att sjukskriva sig. Men han är inte ensam – bara en minister har sjukskrivit sig sedan den nya regeringen tillträdde.

FOTO: MOSTPHOTOS/IBL

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) är den enda minister som varit sjukskriven sedan regeringen tillträdde 2014. Men minst sju ministrar har vårdats på sjukhus eller tvingats ställa in uppdrag på grund av sjukdom. Därmed har statsministern och statsråden sluppit tusentals kronor i löneavdrag för karensdagar, rapporterar SVT Nyheter.

Sven-Erik Bucht (S) jobbade under hjärtinfarkt

Under sommaren genomgick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) en ballongsprängning efter att drabbats av en hjärtinfarkt. Han fördes till sjukhus med ambulans och blev inskriven under ett antal dagar. Ministern såg dock inte att det var nödvändigt med en sjukskrivning.

”Han kunde läsa och prata i telefon”

Enligt Buchts pressekreterare Maria Soläng befann han sig på sjukhuset över helgen och återhämtade sig snabbt.

– Han åkte in på fredagen och var inskriven över helgen. Jag tror att det var till söndag eller måndag morgon, säger hon till SVT Nyheter.

Hon säger att ministern fullgjort sina plikter som statsråd även under tiden på sjukhuset.

– Ja, det skulle jag säga. Han kunde läsa handlingar och prata i telefon.

Drabbades under konferens i New York

Det var vid en havskonferens i New York som Sven-Erik Bucht fick tydliga symptom på att något var fel i kroppen. Han fick bröstsmärtor som blev värre och värre allt eftersom. Men då han tidigare drabbats av en infektion i matstrupen tog han symptomen inte riktigt på allvar. Det var först när han kommit hem som han sökte vård och det stod klart att han drabbats av en hjärtinfarkt.

LÄS MER: Bucht nära att dö i hjärtinfarkt

Statsministern fördes akut till Karolinska

Inte heller statsminister Stefan Löfven (S) har sjukskrivit sig när han drabbats av sjukdom. Sommaren 2015 fördes han akut till Karolinska sjukhuset efter att ha drabbats av illamående vid en resa till Etiopien. Han lämnade sjukhuset senare samma dag efter att det konstaterats att han fått en matförgiftning.

”En minister är minister även om något ställs in”

Civilminister Ardalan Shekarabi (S), kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP), socialminister Annika Strandhäll (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) har samtliga ställt in planerade uppdrag med sjukdom som anledning men utan att rapportera någon sjukskrivning.

Enligt deras pressekreterare ska de alla ha kunnat genomföra arbetsuppgifter även om sjukdom gjort att de inte kunnat genomföra det som planerats.

– En minister är minister även om ett enskilt evenemang av olika skäl inte kan genomföras, skriver Annika Strandhälls pressekreterare Victor Harju i ett mejl till SVT Nyheter.

LÄS MER: Sven-Erik Bucht vill fortsätta som minister