Charkuterifabriken tar över Icas baconförädling

– Det är oerhört glädjande att vi kunde ro hem den affären till vårt bolag, säger Kent Svensson, vd för Charkuterifabriken Sverige AB. Halmstadsföretaget investerar omkring 75 miljoner kronor för att ha kapacitet att förädla Icas bacon.

Charkuteriföretaget Sverige startades 2011 under namnet Nordströms Sverige och ändrade till det nuvarande namnet 2015.
Charkuteriföretaget Sverige startades 2011 under namnet Nordströms Sverige och ändrade till det nuvarande namnet 2015. FOTO: BILDBYRÅN/SKÄRMBILD CHARKUTERIFABRIKEN SVERIGE AB

Charkuteriföretaget Sverige startades 2011 under namnet Nordströms Sverige och ändrade till det nuvarande namnet 2015. Företaget är specialiserat på smörgåsmat och ölkorv. Till det kommer tillverkning av enportionsrätter för Ica sedan i våras.

– Sammantaget tillverkar vi redan 130-140 ton i veckan för Icas räkning. Då ska vi lägga på 80 ton bacon per vecka, säger Kent Svensson, som har arbetat i kött- och charkbranschen sedan mitten av 1980-talet och är en av fem ägare till företaget i Halmstad.

Blir 20 personer fler

Där arbetar i dag 145 anställda. Med baconförädlingen blir de ytterligare 20. Anläggningen ska byggas ut med cirka 1 500 kvadratmeter. Maskinparken utökas med bland annat nya skivmaskiner pressar, rökskåp och frysar. Kent Svensson bedömer investeringskostnaden till omkring 75 miljoner kronor.

– Det är vad som krävs för att bli så rationella i Sverige att vi kan matcha de internationella priserna, säger han.

Omsättning på 520 miljoner

Köttråvaran kommer till Charkuterifabriken Sverige i enheter om 400 kilo från slakterier i Borås, Kalmar respektive Ugglarps i Skåne.

– Det är samma slakterier som vi arbetar med i dag. Det blir inga extra transporter, utan de blir större och mer fyllda. Vi gör ingenting mer med råvaran än att salta, röka och skiva, säger Kent Svensson.

Enligt honom omsatte företaget i fjol cirka 520 miljoner kronor. I år väntas försäljningen uppgå cirka 610 miljoner kronor och siktet för 2020 är inställt på 1 miljard.

LÄS MER: Ica flyttar hem baconet