Dags att stoppa utfodringen av vildsvin

I dag är den svenska vildsvinsstammen så stor att till och med jägarna börjat tröttna, skriver Lena Johansson i sin ledare.

I dag är den svenska vildsvinsstammen så stor att till och med jägarna börjat tröttna, skriver Lena Johansson i sin ledare.
I dag är den svenska vildsvinsstammen så stor att till och med jägarna börjat tröttna, skriver Lena Johansson i sin ledare. FOTO: ISTOCK

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

Under de senaste 20 åren har den svenska vildsvinsstammen tillåtits explodera. I dag är den så stor, omkring 400 000 grisar, att till och med jägarna börjar tröttna.

En del av ansvaret för den stora stammen hamnar visserligen på markägarna. Ingen annan än markägaren, eller någon hon eller han har utsett, får skjuta vildsvinen. Men det räcker inte med att markägaren tar ansvar för att skjuta grisarna på sin egen mark. Vildsvin förflyttar sig långa sträckor och det krävs ett fungerande samarbete för att hålla nere stammen.

En stor del av ansvaret landar också på politiker och myndigheter. Visserligen har de nu förstått allvaret i den växande populationen och skärpt lagar och regler. Det är bra att jaktlagstiftningen modifierats så att det bland annat blivit tillåtet med mörkersikten och att jakttiderna ändrats.

Det är också bra att försäljningen av vildsvinskött underlättas och att Naturvårdsverket i sin senaste skötselplan skriver att kostnaderna för vildsvinsskador i jordbruket ska halveras inom fem år.

Men utfordringen av vildsvin borde förbjudas. Varför ska man stödutfodra ett djur som inte är utrotningshotat och som uppenbarligen inte har någon svårighet att själv hitta föda? Gynnsamma förhållanden som milda vintrar och gott om föda bidrar dessutom till att suggorna föder större kullar.

Forskare på SLU uppskattade för några år sedan att vildsvinen orsakar skador för jordbruket på drygt en miljard kronor om året. Till det kommer kostnader för bland annat trafikolyckor och förstörda golfbanor, fotbollsplaner och andra kommunala anläggningar. Men en annan hotande fara kan bli långt dyrbarare än så. Om vildsvinen skulle sprida den fruktade afrikanska svinpesten i Sverige vore det en katastrof för grisproduktionen.

Problemet är redan stort i särskilt i de östra delarna av Europa. Där sprider sjuka vildsvin smittan till tamgrisar och gör skogsområden oanvändbara för skogsbruk, jakt och friluftsliv. Om något sådant skulle hända även i Sverige skulle de ekonomiska förlusterna bli betydligt högre än en miljard om året.

Därför krävs nu kraftfulla och okonventionella åtgärder för att kraftigt decimera vildsvinsstammen.

LÄS MER: Så fick Sverige en okontrollerad vildsvinsstam