”Dags att svenskmärka våra myndigheter”

Land Lantbruks medarbetare presenterar sina farhågor, förhoppningar och önskningar inför det nya året – här spanar Göran Berglund, reporter på Land Lantbruk, om behovet av ett enklare och mer rimligt myndighetssverige.

Det här är en personlig krönika. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

Min mamma kommer från Finland. Även om jag själv aldrig bott där har jag varit på besök tillräckligt många gånger för att ha lärt känna den finländska mentaliteten, i synnerhet i Österbotten där min släkt finns.

Det är inte utan anledning att vårt östra grannland ofta dyker upp som ett föredöme när vi på olika sätt frustreras av samhällsutvecklingen i Sverige. Ibland funderar jag kring det.

I Finland kallas fortfarande en spade för en spade. De som i lönndom hemsöker minkuppfödare benämns i media som farmterrorister och problem har ännu inte hunnit förvandlas till utmaningar.

När Finland samtidigt som Sverige blev medlem i EU skapades omedelbart ursprungsmärkningen Hyvää Suomesta/Gott från Finland medan den svenska motsvarigheten dröjde i mer än 20 år. I dag har Finland en betydligt högre självförsörjningsgrad än oss. Det är också allmänt omvittnat att de finska EU-förhandlarna lyckades gynna det egna lantbruket på ett sätt som svenskarna inte klarade av.

Vi har under vår tid som EU-medlem gång på gång fått uppleva hur svenska politiker och myndighetspersoner har övertolkat olika regelverk – till nackdel för Sverige.

De som har försökt analysera detta självskadebeteende landar ofta i det faktum att vi svenskar har levt i fred i så många generationer att vi börjar ta alltför många saker för givna. Jag är böjd att hålla med.

Den som arbetar för svenska myndigheter borde ha som sin högsta prioritet att gynna Sverige. Enkelhet och låga kostnader smörjer övriga samhällsmaskineriet. Privatpersoner och företagare ska inte behöva tyngas av orimliga avgifter. Lagar och regler ska självfallet gälla men samtidigt tillämpas med förnuft.

Jag kommer aldrig att förstå yrkesmänniskor som inte kan ta ett steg tillbaka och för en stund begrunda rimligheten i vad de sysslar med. Allt vi gör ingår ju som en liten del i ett större sammanhang.

Detta större sammanhang benämns för vår del Sverige och det som är bra för Sverige är bra för oss alla. Kanske är det dags att svenskmärka även våra myndigheter?

Min önskelista inför 2018:

Vattenvarning! Att skademinimera de föreslagna förändringarna av Miljöbalkens vattenbestämmelser är årets tyngsta politiska fråga för de gröna näringarna.

Investera mera! Det är dags att några år med bättre betalning för animalieproducenterna börjar omsättas i nya stall.

Vargarna tillbaka! Lugn, det är bara klassiska Wolverhampton Wanderers som förhoppningsvis ska återvända till Premier League.

LÄS OCKSÅ: Spaning 2018: ”Fortsatt intresse för landsbygden” (PREMIUM)

LÄS OCKSÅ: Spaning 2018: ”Låt oss slippa fler huvudlösa beslut” (PREMIUM)