Dålig efterfrågan i Danmark på grisar med hel svans

Den danska djurvälfärdssatsningen med hjärtemärkningen går sämre än väntat. Danish Crown har sagt upp avtalen med flera producenter.

Christian Fink Hansen, VD för Landbrug & Fødevarers grissektion.
Christian Fink Hansen, VD för Landbrug & Fødevarers grissektion. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Våren 2017 lanserades en djurvälfärdsmärkning av danska staten där ett, två eller tre hjärtan symboliserar nivån på produktion. Gris var först ut och sedan följde kyckling.

Kategorin har nästan försvunnit

Starten var lovande och i början såldes 25 procent av allt färskt griskött i Danmark med hjärtemärkning. Men sedan har någonting hänt. Den kategori som hade störst volympotential – den med ett hjärta – har nu mer eller mindre försvunnit.

– Danish Crown har sagt upp avtalen med de uppfödare som producerade dessa grisar. Du kan fortfarande hitta några i handeln, men då är det i regel grisar som var tänkta att säljas märkta med två hjärtan men där har något gått fel, säger Christian Fink Hansen, VD för Landbrug & Fødevarers grissektion.

Får inte svanskuperas

Märkningen med ett hjärta innebär bland annat att grisarna inte får svanskuperas. Två hjärtan motsvarar svensk produktionsstandard medan tre hjärtan är ekologisk produktion.

– De flesta av de som producerade för kategorin med ett hjärta har gått tillbaka till konventionell produktion, säger Christian Fink Hansen.

Den danska djurvälfärdsmärkningen med ett, två eller tre hjärtan har funnits i ungefär 2,5 år.
Den danska djurvälfärdsmärkningen med ett, två eller tre hjärtan har funnits i ungefär 2,5 år. FOTO: MARCUS FRENNEMARK

Skillnad på ord och handling

Dessutom har försäljningen av den så kallade Antonius-grisen, som utgör den största delen av kategorin med två hjärtan, också fallit.

– Det sägs att konsumenterna efterfrågar god djurvälfärd men det verkar vara en sak vad man säger och en annan sak vad de handlar i affären, säger Christian Fink Hansen.