Dåligt väder så in i norden

På 66:e breddgraden har ekologiske mjölkbonden Pelle Pesula landets nordligaste odling av oljeväxter. Men efter årets kalla sommar och regniga höst är det på håret att han hinner få rybsen skördad. – Normalt räddas vi av "den 13:e månaden" men nu har det varit ett riktigt skitväder, konstaterar han.

Pelle Pesula är landets nordligaste odlare av oljeväxter. Han började med rybs för att elda sin spannmålstork med oljan men säljer den numera även som livsmedel. Rybsodlingen är på cirka 30 hektar.
Pelle Pesula är landets nordligaste odlare av oljeväxter. Han började med rybs för att elda sin spannmålstork med oljan men säljer den numera även som livsmedel. Rybsodlingen är på cirka 30 hektar. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Fröna trillar visserligen ur skidan när Pelle Pesula inspekterar ett av årets rybsfält men någon skörd är inte aktuell i dagsläget på grund av blötvädret. Vi skriver den 10 oktober när Land Lantbruk gästar gården 2,5 mil norr om Haparanda.

– Nu hoppas jag på en frostnatt som dödar tillväxten och sedan några dagar med sol och blåst, säger han.

Pesula Lantbruk är en ekologisk mjölkgård med 60 kor i lösdrift. I tider av sviktande betalningen för mjölkgården har gårdsbutiken och försäljningen av den egna rybsoljan blivit ett extra ben att stå på.
Pesula Lantbruk är en ekologisk mjölkgård med 60 kor i lösdrift. I tider av sviktande betalningen för mjölkgården har gårdsbutiken och försäljningen av den egna rybsoljan blivit ett extra ben att stå på. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Sedan fem år odlar han 30 hektar rybs utöver de cirka 60 hektaren korn. Det började med att andra markägare bad honom odla upp deras marker som i vissa fall hade stått obrukade i tio år och riskerade att växa igen.

– Inte så att jag behövde marken för djuren, men jag hade precis investerat i en dieseldriven spannmålstork och tänkte att jag kunde använda rybsoljan som energi till den. Det går åt 5–6 kubikmeter och vi konverterade motorn till att gå på vegetabilisk olja i stället, berättar Pelle Pesula.

I en specialinredd container pressas och buteljeras den exklusiva rybsoljan. Pelle Pesula säljer den främst i den egna gårdsbutiken, på marknader och till gourmetkök.
I en specialinredd container pressas och buteljeras den exklusiva rybsoljan. Pelle Pesula säljer den främst i den egna gårdsbutiken, på marknader och till gourmetkök. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Andra årets skörd gav hela 12 kubikmeter och Pelle var snabbt inne på att använda överskottet till matolja. Pressen har han i en ombyggd container och oljan förpackas i dunkar, flaskor på två deciliter eller en liten presentförpackning på en deciliter.

FAKTA: Har drivit gården i 25 år

Pesula Lantbruk i Övre Kukkola, Haparanda kommun, drivs sedan 2009 ekologiskt och levererar till Norrmejerier. Gården har 60 kor i ett lösdriftstall byggt 2003 med De Laval-robot.

Pelle Pesula, 56, tog över gården efter sina föräldrar 1992. Han hade då kört taxi och buss i egen firma under tio års tid.

Förutom bete och vall finns tillgång till cirka 90 hektar odlingsmark för korn, rybs och senap. Spannmålsodlingen ger i bästa fall 45 ton eget foder, resten får köpas in.

Familjen Pesula har eget varumärke och en gårdsbutik. Den kallpressade rybsoljan säljs i tvålitersdunk samt glasflaskor på två respektive en deciliter.

Ungefär en tredjedel säljs i den egna gårdsbutiken, resten på marknader eller till gourmetkök. Det finns kunder över hela landet, bland annat Operakällaren och Stallmästaregården i Stockholm.

En bit in i oktober är rybsen såpass mogen att fröna trillar ur skidan när Pelle Pesula öppnar den men blötvädret har satt stopp för tröskningen.
En bit in i oktober är rybsen såpass mogen att fröna trillar ur skidan när Pelle Pesula öppnar den men blötvädret har satt stopp för tröskningen. FOTO: GÖRAN BERGLUND

– Den har en något kraftigare konsistens än rapsolja och är lite mer nötig i smaken. Sedan är förstås ursprunget viktigt. Tornedalen har ju på senare tid blivit känt som ett ställe dit man åker för att äta gott, säger Pelle Pesula.

En storsäck med rybsfrön ger ungefär 250 liter olja. Resten av frökapseln omvandlas i pressen till pellets som blir ett högvärdigt foder till korna. Oljeväxtodlingen ger alltså flera fördelar för gården och har blivit ett sätt att bredda sig när mjölkpriset varit dåligt.

Pesula Lantbruk har skaffat eget varumärke och säljer främst i egna gårdsbutiken, på marknader och via utvalda grossister.
Pesula Lantbruk har skaffat eget varumärke och säljer främst i egna gårdsbutiken, på marknader och via utvalda grossister. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Rybsfröna hamnar i marken under de första dagarna i juni och plantorna blommar under andra halvan av augusti. Pelle Pesula gödslar med Biofer eftersom stallgödseln inte räcker till den extra arealen. En fördel med oljeväxtodling så långt norrut är att han åtminstone inte ännu har haft några problem med skadeinsekter.

– Jag har förstås fått en del frågor om rybsen och jag uppmanar andra att prova själva. Priset på ekologisk rybs har legat på över 7 kronor så det är en bra kalkyl, säger han.

Här sker påfyllningen av olja på flaska eller dunk och i bakgrunden syns själva pressen. En storsäck med rybsfrön ger cirka 250 liter olja.
Här sker påfyllningen av olja på flaska eller dunk och i bakgrunden syns själva pressen. En storsäck med rybsfrön ger cirka 250 liter olja. FOTO: GÖRAN BERGLUND

I Tornedalen talar man om den 13:e månaden, det vill säga den del av sommaren när solen är uppe dygnet runt och som kompenserar för den sena sådden. Men i år tycks inte ens den kunna rädda en anständig skörd.

För andra året odlar han också några hektar senap. Även om runt 75 procent av växtligheten regnade bort i fjol blev det såpass mycket skörd att det räckte till att börja tillverka gårdens egen senap med ett recept som Pelles fru Åsa skapade.

– Vi vill ha något mer att sälja än bara rybsoljan. Sedan är jag en person som inte vill gå i samma hjulspår hela tiden utan tycker det är kul när det händer något nytt, säger Pelle Pesula.

Förutom rybs odlar Pelle Pesula i Övre Kukkola även senap. Ännu andra veckan in i oktober finns det blommande senapsplantor i fältet.
Förutom rybs odlar Pelle Pesula i Övre Kukkola även senap. Ännu andra veckan in i oktober finns det blommande senapsplantor i fältet. FOTO: GÖRAN BERGLUND

Senapsfröna påminner om rybsen och sås med den vanliga såmaskinen. Enda skillnaden är att Pelle får ha en stående kniv i sin Claas 48 när han tröskar. Första året skördades senapen den 14 oktober.

– Vi har fått en hel del hjälp av Hans Svensson på Österlen som är en av landets största senapsodlare. Jag och hustrun har till och med varit där på besök. Synd bara att han bor lite avsides...

SE FILM: ”Tar igen allt den 13:e månaden”

FAKTA: Kallades tidigare för rovfröolja

Rybs är en kålväxt vars fröinnehåll tidigare gick under namnet rovfröolja. Det är förädling av rybs som gett den mer högavkastande rapsen.

Under 1800-talet ökade odlingen men oljan användes då främst för tekniskt bruk. Odlingen låg högt under 1860-talet men drabbades då kraftigt av angrepp av rapsbagge.

Rybs är något härdigare än raps och mognar fortare. I Sverige är den inte så vanlig men i Finland däremot är rybs den viktigaste oljegrödan.