De tar över Tangará Farm i Hörby

Den omtalade fårfarmen Tangará Farm i Hörby som drevs av brasilianaren Maycon Vinborg har nu fått nya ägare: Henrik Andersson-Rosenius och Sara Rosenius.

FOTO: TORBJÖRN ESPING

– Vi har köpt fastigheten och djuren, säger Henrik Andersson-Rosenius som tillsammans med sin fru Sara Rosenius driver Ekes Lamm och Lantbruk en halv mil bort.

Maycon Vinborg och Emma Jönsson byggde mycket snabbt upp Tangará Farm. Gården startade 2013 och hade efter nästan fyra år totalt 2 500 tackor och slaktlamm. År 2017 fick Maycon Vinborg Anders Walls landsbygdsstipendium och paret Jönsson-Vinborg hamnade på sjätte plats på Land Lantbruks lista över inflytelserika lantbrukare.

– Det sker en fårrevolution i Sverige just nu, sade Emma Jönsson då.

Läs också: De har lämnat fårfarmen

Läs också: "Djuren har fått all vår kärlek"

Men arbetet var slitsamt och gården hade ekonomiska svårigheter. I våras försökte de reda upp situationen tillsammans med Gustaf Ramel på Gårdsstånga Nygård.

Henrik Andersson-Rosenius kontaktades för att ta hand om djuren när Maycon Vinborg och Emma Jönsson i hast lämnade gården och åkte till Brasilien. I ett avskedsinlägg på Facebook skrev Tangará Farm att ”Gustaf Ramel och Anders Wall övertar företaget och djuren”.

Ekes Lamm och Lantbruk tar över

Men så blev det alltså inte. Varken Gustaf Ramel eller Anders Wall hade lust att bli fåruppfödare. På tisdagen skrevs alla papper under som gör att Ekes Lamm och Lantbruk tar över gården och 400 tackor och lamm i olika storlekar. Men de tar inte över aktiebolaget Tangará Farm med bifirman Oviex Sweden.

– Över en natt har vi ökat till 900 tackor och vi kan fördubbla vår slaktlammsproduktion, säger Henrik Andersson-Rosenius.

– Vi vet inte riktigt vad planen är, men det kommer att bli bra, men 900 tackor är lite väl häftigt, säger Sara Rosenius.

Tackorna och lammen från Tangara Farm har fått nya beskyddare genom Ekes Lamm och Lantbruk. Foto: Torbjörn Esping.
Tackorna och lammen från Tangara Farm har fått nya beskyddare genom Ekes Lamm och Lantbruk. Foto: Torbjörn Esping. FOTO: TORBJÖRN ESPING

Tangará Farm startade också en ambitiös avelsverksamhet i Oviex Sweden. De byggde upp en seminstation, och började introducera nya fårraser i Sverige. Men den verksamheten är inget som om Ekes Lamm och Lantbruk kommer att satsa på.

"Avel har vi noll koll på"

– Vi kommer inte att fortsätta med den. Jag har inte kunnandet, intresset och tiden, säger Henrik Andersson-Rosenius.

– Vi är jätteduktiga på att ta fram slaktlamm, men avel har vi noll koll på. Vi hyr gärna ut seminstationen, säger Sara Rosenius.