Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 24 april 2019

”SD kan inte fortsätta förneka klimatförändringarna”

– Jag har svårt att förstå hur Sverigedemokraterna kan fortsätta förneka klimatförändringar och lägga fram populistiska förslag. Det är inte dieselskatten som avgör om lantbruket klarar sig, skriver Gertrud Ivarsson i sitt debattsvar.

Det här är en debattartikel. Skribenten svarar själv för sina åsikter och slutsatser.

 – Jag har svårt att förstå hur Sverigedemokraterna kan fortsätta förneka klimatförändringar och lägga fram populistiska förslag, skriver debattören.
– Jag har svårt att förstå hur Sverigedemokraterna kan fortsätta förneka klimatförändringar och lägga fram populistiska förslag, skriver debattören.

Svar till debattartikeln ”Låt svenskt lantbruk få ta en klimatpaus”.

Sverigedemokraterna har gjort sig kända som klimatförnekare och nu går deras jordbrukspolitiske talesman Staffan Eklöf ut och förslår att lantbruket ska få ta en klimatpaus och få en sänkning av dieselskatten, beroende på att lantbruket är i kris. För den som har ”ett snävt synfält” (SDs ord) och tänker backa in i framtiden, låter det kanske bra, men…

Senast 2045 ska Sverige inte ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Fossilfritt Sverige har i dag över 400 aktörer anslutna som förbinder sig att minska fossila bränslen. Volvo, ABB, Cementa, Ikea, NCC, LKAB, LRF, Preem, Södra och ett antal kommuner är några. De förbinder sig att visa upp konkreta åtgärder och har börjat leverera resultat, fullständigt övertygade om att de måste.

Sverige har utomordentliga förutsättningar att få fram fossilfri diesel. Produktion från skogsrester, tallolja, lignin, slakteriavfall, raps, vete, bagerirester pågår redan. Fler alternativ är på väg. Allt det här ger jobb till de gröna näringarna. Dessutom har vi mycket råvara till biogas som inte används än.

För ett antal år sedan startade Lantmännen etanolproduktion. Den ”sänktes” av bland annat media i en debatt om konkurrens med livsmedel och missgynnades skattemässigt. I dag exporteras det mesta till Tyskland, som ställer mycket höga krav på etanolens miljönytta. Den svenska etanolen uppfyller de kraven. Den behövs när vi nu ska uppfylla reduktionsplikten, som är lag från 1 juli 2018.

Lantbruket är en näring som ofta drabbas av torka, bränder, stormar och häftiga skyfall. Nu ser vi också hur skogen förstörs av granbarkborrar, en följd av förra sommarens torka. Vi måste hjälpas åt för att hejda utvecklingen. I stort är hela världens forskare eniga om att klimatförändringar ligger bakom, orsakade av fossilt bränsle.

Jag har svårt att förstå hur Sverigedemokraterna kan fortsätta förneka klimatförändringar och lägga fram populistiska förslag. Det är inte dieselskatten som avgör om ett lantbruk klarar sig, vilket framgår nedan.

En mjölkgård med cirka 130 kor i södra Sverige, har från maj till september betalat 195 000 kronor i elkostnad för att bevattna grödorna för att kunna utfodra djuren samt allt arbete och maskinkostnad. Skattesänkningen på diesel uppgår till 23 000 kronor. ”En piss i Missisippi” utryckte bonden det. Den helt avgörande frågan är tillgången på vatten, var hans åsikt.

Den andre mjölkbonden med lite färre kor har ingen möjlighet att bevattna. Det finns varken grund- eller ytvatten att tillgå. För att klara djuren har gården köpt vallfoder för cirka 0,5 miljoner kronor och färdigt kraftfoder för cirka 250 000 kronor, för att ersätta utebliven skörd på grund av torkan förra sommaren.

Båda är rörande ense om att problemet inte sitter i dieselskatten. För framtidens skull måste vi komma tillrätta med klimatförändringarna. SD:s Staffan Eklöf tycker uppenbarligen i sin debattartikel att det räcker om bara dieselskatten sänks. Då överlever lantbruken. Han hittar bara problem med fossilfria alternativ.

Däremot behövs katastrofstöd i olika former efter förra sommarens torka. En del har betalats ut, och resten måste påskyndas. För det är ingen tvekan om att många har det besvärligt.

Östergötlands LRF-ordförande säger ”att lantbrukare inte lever med klimatångest. Vi vet hur mycket nytta vi gör. Däremot borde vi ha sårbarhetsångest, eftersom 40 procent av drivmedelsimporten kommer från Ryssland och Nigeria. Det känns inte bra.”

Därför har Östergötland målet att medlemmarna år 2020 har 50 procent fossilfritt i lantbrukets tankar. Jag tror många skulle skämmas över att ta emot bidrag för att försämra klimatet. Lantbrukare är vana att gå i framkant i miljöfrågor.

Det tog lång tid innan konsumenterna och det offentliga, uppmärksammade lantbrukets miljöarbete och började gynna svenskt. I dag är det till exempel brist på svenskt kött, produktionen ökar och importen minskar.

Många kommuner ställer miljökrav vid livsmedelsupphandling. Ska vi förstöra det anseende vi uppnått? Miljökrav kan också innebära att upphandlingskravet från offentliga aktörer är att köra fossilfritt vid till exempel snöröjning åt kommunen.

Lantbruket kan inte backa in i framtiden.

Gertrud Ivarsson,

Före detta lantbrukare

LÄS MER: SD: ”Våga rädda svenskt lantbruk”

Relaterade artiklar

Till toppen