Deras snittblommor sätter färg på Österlen

Kalkonuppfödning är den ekonomiska motorn i företaget Lunnarps Jord & Fjäder på Österlen. Men spjutspetsfinalisten har också många sorters snittblommor på färgsprakande självplocksfält och i Sverige något så ovanligt som egen produktion av tulpanlökar.

Joakim och Malin Svensson driver Lunnarps Jord & Fjäder. De siktar på fortsatt expansion av odlingen av snittblommor och tulpanlökar. Blommor ger bättre betalt än till exempel morötter, resonerar de.
Joakim och Malin Svensson driver Lunnarps Jord & Fjäder. De siktar på fortsatt expansion av odlingen av snittblommor och tulpanlökar. Blommor ger bättre betalt än till exempel morötter, resonerar de. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Det är bråda tider när Land Lantbruk besöker Joakim Svensson och Malin Nilsson på gården som ligger strax öster om Tomelilla i Skåne. Under veckan har kalkoner skickats till slakt och till helgen ska paret gifta sig efter 15 år som sambor.

– Om vi verkar lugna är det bara på ytan, skrattar Malin som efter giftermålet bytt Nilsson mot Svensson.

Hon har utbildning till djurskötare. Maken Joakim Svensson var tidigare grävmaskinist och är uppvuxen på en mindre gård i närheten med nötköttsproduktion.

I dagsläget odlas blommor på cirka 1,5 hektar. Sorterna skiftar beroende på säsong.
I dagsläget odlas blommor på cirka 1,5 hektar. Sorterna skiftar beroende på säsong. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Dubblad omsättning

Han köpte in sig i Lunnarps Jord & Fjäder och Luna gård 2009 och tog över hela ägarskapet 2014. På drygt tio år har omsättningen fördubblats till omkring 15 miljoner kronor. Företaget är en av sju uppfödare som har kontrakt med familjeägda Ingelsta Kalkon i Smedstorp två kilometer bort. Uppfödarna har tät kontakt sinsemellan.

– Vi får kycklingarna daggamla och har dem i ett startstall i fyra veckor. Sedan flyttas de till ett tillväxtstall där de går tills de är nitton veckor och har en levandevikt på ungefär nitton kilo. Det är väldigt speciella djur, de är känsliga för allt och blir väldigt lätt stressade, säger Joakim Svensson.

– Men man lär sig att hantera det också. Under de år vi har hållit på har det bara blivit bättre, tillägger han.

Nytt stall

Sammantaget är ytan för kalkonuppfödningen på gården omkring 6 500 kvadratmeter. På ett år är det drygt åtta omgångar med kalkontuppar som passerar stallarna, där det under de senaste åren har gjorts investeringar i energisnål teknik. Ett nytt stall för cirka 7 miljoner kronor byggdes 2020. Uppvärmningen sker med en panna som eldas med inköpt flis från lantbrukare i närområdet.

Paret Svensson vill utöka växtodlingsarealen, bland annat för att kunna odla mer eget foder till kalkonerna. Men det är svårt att hitta mark i Skåne och priserna är höga.
Paret Svensson vill utöka växtodlingsarealen, bland annat för att kunna odla mer eget foder till kalkonerna. Men det är svårt att hitta mark i Skåne och priserna är höga. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Vetet som odlas på gården blir foder till djuren, vilket kompletteras med inköp av koncentrat.

Kalkonproduktionen är fundamentet i Lunnarps Jord & Fjäder med hela 85-90 procent av den totala omsättningen. Medan fåglarna i sina slutna miljöer är helt osynliga för besökaren bjuder ett fält på väg upp till gården på desto mer ögonfägnad.

Självplock av tuplaner

Här växer långa rader av tulpaner i en kaskad av kulörer, bara att plocka och betala via Swish för den som har vägarna förbi. Sex kronor styck. Sekatörer ligger i en låda, papper och snöre tillhandahålls för fem kronor i en liten bod vid fältkanten.

Malin Svensson.
Malin Svensson. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Förutom tulpaner odlas bland annat liljor, pioner, gladiolus, dahlior, solrosor, och en lång rad småblommor, allt efter säsong. Det blommar från mitten av april och långt in i oktober. Nyligen öppnades ytterligare ett blomsterfält.

– I dag känner de flesta som bor här i trakterna till vår blomodling och så marknadsför vi via Facebook. Människor av alla slag kommer hit och plockar, från riktigt unga till pensionärer, säger Malin Svensson.

Joakim Svensson.
Joakim Svensson. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Svår odling med högt svamptryck

Parallellt odlas tulpanlökar på gården. Plantering sker på hösten, blomman klipps av på våren och löken delar sig. När den har tagits upp ur jorden följer rensning och sortering efter storlek och därefter försäljning på gården, ibland med en viss grad av självbetjäning

– Det är en svår odling, svamptrycket är så högt. I Holland och i andra länder sprutar man otroligt mycket men det kan ju inte vi göra, konstaterar Joakim Svensson.

Fältet med självplock är öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Blomsterplockarna swishar och det har hittills inte varit några problem med smitningar från betalningen.
Fältet med självplock är öppet dygnet runt sju dagar i veckan. Blomsterplockarna swishar och det har hittills inte varit några problem med smitningar från betalningen. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

Specialgrödor för lönsamhet

Parets strävan är att fortsätta att utveckla hela företaget med sikte på stärkt lönsamhet och konkurrenskraft. Miljö och djurvälfärd ska stå i centrum.

– Målet är hela tiden att växa men att hitta mer mark i den här delen av landet är inte lätt. För att tjäna mer pengar på den befintliga arealen har vi valt specialgrödor som blommor och lökar som ger bättre betalt, säger Joakim Svensson.

Luna gård har moderna stallar och svarar för 20 procent av kalkonleveranserna till Ingelsta Kalkon. Gården ligger omgiven av fält strax öster om Tomelilla på Österlen.
Luna gård har moderna stallar och svarar för 20 procent av kalkonleveranserna till Ingelsta Kalkon. Gården ligger omgiven av fält strax öster om Tomelilla på Österlen. FOTO: JONATHAN MOGENSEN

– Så långt det går vill vi också klara oss själva med hjälp en F-skattare, vi försöker vi göra allt så rationellt det bara går. Det måste bli pengar, annars kvittar det hur mycket man jobbar eller hur kul man tycker att det är, slår Malin Svensson fast.