Deras sprit är guld värd

Det började med äpplen. Jan Rothman och Kim Paulin hade flyttat till en hästgård i Södra Sandby i Skåne och hade trädgården full av fallfrukt. I dag har försöken med att koka äppelmos lett vidare till skånsk whiskey och prisbelönt gin.

FOTO: ANDERS INGVARSSON

Skånska Spritfabriken ligger anonymt i utkanten av Södra Sandby, en bit från Lund. Företaget är ett i en växande skara småskaliga sprittillverkare som försöker hitta en annan marknad än den som de stora bulktillverkarna riktar sig mot.

- Sprit är dessutom en väldigt varumärkesdriven bransch som domineras av tre drakar, säger Jan Rothman, som själv jobbade för en av dem - lyxföretaget LVMH - Louis Vuitton, Moët Chandon & Hennessy.

- Jag var affärsutvecklare i USA för Moët Chandon och blev allt mer intresserad av vinproduktion och råvarorna. När familjen flyttade hem till Sverige 2002 föll valet på Skåne.

Funderade kring användningen av äpplen

Möjligheten att köpa en hästgård och ändå ha nära till storstadsliv lockade och i bakgrunden grodde tankar om att odla vin. Trädgården var full av fallfrukt och Jan Rothman började koka äppelmos och fundera på hur alla äpplen kunde användas.

- I stället för att odla vin väcktes tankarna på äppelcider eller calvados.

Ulf Wellmar.
Ulf Wellmar. FOTO: ANDERS INGVARSSON

Parallellt med sitt vanliga jobb började han göra must och testade att bränna musten till sprit hos olika destillerier. 2014 var det dags att ta steget till kommersiell verksamhet.

- Jag ville använda lokal råvara. Och få länder har så bra äpplen som Sverige.

De egna äpplena räckte inte så i stället blev det äpplen från Österlen som också fick ge namn åt den äppelsprit som nu heter Österlen.

FAKTA: Jans 3 tips

– Gräv där du står - utnyttja de resurser du redan har.

– Kör inte för hårt med dig själv eller finansiellt. Man måste ta en risk, men ändå hinna med familj och annat.

– Samarbeta med andra.

Sortimentet ökade med en skånsk whiskey tillverkad på malt från nordöstra Skåne. Både den och äppelspriten destilleras i Frankrike.

- I Sverige är traditionen att destillera flera gånger, vi destillerar bara en gång för att behålla så mycket arom som möjligt.

”Priset betyder enormt mycket”

2016 började de tillverka gin, än så länge på råsprit från Nederländerna. Förra året vann deras gin ett internationellt pris vilket fick försäljningen att skjuta fart.

- Priset betyder enormt mycket. Det gav väldigt mycket reklam och ökat intresse från restaurangerna. Omsättningen har ökat till två miljoner senaste halvåret, från 700 000 kronor från föregående räkenskapsår.

Jan Rothman på besök vid bränneriet i Frankrike.
Jan Rothman på besök vid bränneriet i Frankrike. FOTO: PRIVAT

Skånska Spritfabriken ska nu bygga eget bränneri på gården i Södra Sandby. Bygget ska startar i vår. De ska också skapa en besöksverksamhet där man kan äta mat och prova olika sorters sprit.

Vad krävs för att lyckas?

- Jag tror på samarbete. När jag jobbade i Napa valley var det tydligt att folk åker inte bara till en vingård - de vill besöka flera. Här i närheten finns Flyinge vingård, Pax bryggeri och Södra Sandby kafferosteri. Tillsammans kan vi skapa ett spännande besöksmål.

Skånska Spritfabrikens drycker finns på Systembolagen i Lund, Dalby och i beställningssortimentet. De finns på ett antal mer renommerade krogar i Skåne och har börjat samarbeta med Bondens skafferi, som distribuerar småskalig mat, för att nå ut till fler. Själva hinner de inte med säljarbetet.

- Jag tror på att skynda långsamt. Jag är glad att vi inte byggde eget bränneri från början, det hade satt en hård press på oss. I stället har vi gått sakta fram med eget kapital, säger Jan Rothman.

Sedan i höstas jobbar han heltid i sitt företag och har en anställd, Ulf Wellmar, som konstaterar att för tillfället är nästan allt arbete manuellt.

- Klistra etiketter ska vi slippa när bränneriet är klart. Men något brist på jobb kommer vi inte att ha, säger Ulf Wellmar.

LÄS MER: Full fart framåt för mikrobryggerier

FAKTA: Skånska Spritfabriken

Tillverkar: Äppelsprit, gin, whiskey och äppelglögg.

Ägare: Jan Rothman och frun Kim Paulin.

Omsättning: 700 000 kronor (räkenskapsåret 2016-2017).

Resultat: 200 000 kronor.