”Det är dags att slopa titeln jägmästare”

Är det dags att byta ut jägmästartiteln? Jonas Eriksson, medlemschef på Norra Skogsägarna, menar att det är hög tid att slopa jägmästartiteln.

Jonas Eriksson, medlemschef på Norra Skogsägarna, menar att det är hög tid att slopa jägmästartiteln.
Jonas Eriksson, medlemschef på Norra Skogsägarna, menar att det är hög tid att slopa jägmästartiteln. FOTO: NORRA SKOGSÄGARNA

Titeln jägmästare är omodern och leder tankarna fel, speciellt i kölvattnet av de nya insikterna efter #metoo-rörelsen. Det menar Jonas Eriksson i ett inlägg på bloggen Skogssnack.

I blogginlägget skriver han att kompetensfrågan kommer vara avgörande för att klara omställningen till en växande bioekonomi och att fler personer måste få upp ögonen för att skogsnäringen är en framtidsbransch som kan ersätta fossil energi med förnybara alternativ.

”Behövs en bransch som attraherar både kvinnor och män”

– För detta behövs en attraktiv bransch som attraherar både kvinnor och män. Ett steg på vägen tror jag är att döpa om jägmästarprogrammet och slopa jägmästartiteln, säger Jonas Eriksson.

Samtidigt som intresset för att bli jägmästare sjunker har skogen och hållbarhetsfrågorna en avgörande betydelse för livskraftiga ekosystem och en hållbar samhällsutveckling.

”Vem vill inte jobba i en hållbar framtidsbransch?”

Med tanke på det och alla användningsområden som skogsråvaran kan användas till för att bidra med klimatnytta, så menar Jonas Eriksson att antalet ansökningar till jägmästarprogrammet borde ligga på rekordnivåer.

– Vem vill inte studera och jobba i en hållbar framtidsbransch som kan bidra till lösningen i vår tids största samhällsutmaning? säger Jonas Eriksson.

Googlar man på jägmästare dyker den här bilden upp som första träff. Tvåa från vänster står en jägmästare i paraduniform från 1920-talet.
Googlar man på jägmästare dyker den här bilden upp som första träff. Tvåa från vänster står en jägmästare i paraduniform från 1920-talet. FOTO: OKÄND

Sticker ut hakan

Nu har Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, redan testat att döpa om jägmästarprogrammet till skogsvetarprogrammet. 1996 bytte jägmästarutbildningen namn till skogsvetarprogrammet, men återgick redan 2002 till att heta jägmästarprogrammet.

– Med risk att få halva Skogssverige emot mig, sticker jag ut hakan och hävdar att det är dags att döpa om jägmästarprogrammet och slopa jägmästartiteln, säger han.

Men vad skulle då jägmästarprogrammet byta namn till?

– Jag tror att ”Biobaserade klimat- och hållbarhetsprogrammet” skulle kunna vara ett alternativ eller kanske enbart ”Bioekonomiprogrammet”, föreslår Jonas Eriksson.