”Det är ren barbari det vi ser på marken just nu”

Ryska soldater stoppar ukrainska lantbrukare när de försöker komma i gång med vårbruket. Lars Thomsson som står i tät kontakt med sina ukrainska vänner liknar det vid ett scenario från 1930-talet. – Vi har fått rapporter om slumpmässig minering på åkermark så det är också farligt att bruka marken, säger han.

Centerpartisten Lars Thomsson från Gotland har ett starkt engagemang för Ukraina och är bland annat ordförande för riksdagens svensk-ukrainska vänskapsgrupp.
Centerpartisten Lars Thomsson från Gotland har ett starkt engagemang för Ukraina och är bland annat ordförande för riksdagens svensk-ukrainska vänskapsgrupp. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Lars Thomssons mormor och morfar lämnade forna Sovjetunionen 1929 för ett nytt liv i Sverige. Men den gotländske bonden och riksdagsledamoten har kvar kontakten med Ukraina och har många vänner i Gammalsvenskby som hans släkt kommer ifrån.

Han har följt utvecklingen i ett land där över 70 procent av arealen består av jordbruksmark och som sedan det blev självständigt 1991, jobbat med att bygga upp ett starkt jordbruk. Nu är oron stor över att det invaderande Ryssland ska rasera allt.

”Ni äger inte denna mark längre”

I senaste avsnittet av Lantbrukspodden berättar Lars Thomsson som har daglig kontakt med sina vänner hur ryska soldater i de ockuperade delarna av Ukraina stoppar bönderna från vårbruket.

– Ryssarna säger att ni äger inte den här marken längre. Ni kommer inte få bruka. Det är totalt som ett gammalt scenario från 30-talet. Man går in och stjäl mat, man stjäl djur, man våldför sig mot civila och man sprider en allmän skräck. Så är det. Det är ren barbari det vi ser på marken just nu, säger Lars Thomsson.

Palle Borgström, LRFs ordförande, tror att konsekvenserna av kriget kommer att bli långvariga i Sverige och för de svenska lantbrukarna.
Palle Borgström, LRFs ordförande, tror att konsekvenserna av kriget kommer att bli långvariga i Sverige och för de svenska lantbrukarna. FOTO: MARIE HENNINGSSON

Palle Borgström, LRFs ordförande, menar att kriget i Ukraina är ett startskott för ett nytt kalla kriget med stora spänningar mellan Ryssland och västvärlden. Och att konsekvenserna kommer att bli långvariga i Sverige och för de svenska lantbrukarna.

– Ett scenario är att de svenska energikostnaderna kommer att vara väsentligt högre i framtiden. Energitillgångens påverkan på priserna på handelsgödseln är ju dramatisk, säger han i Lantbrukspodden.