– Jag gillar teknik, men är jag är inte den som gillar att svetsa. Jag tycker att den sidan får någon annan sköta, jag vill bara att det ska fungera. Men att undersöka tekniken och försöka få den att göra det man vill, det är roligare, säger Lars Elfverson, växtodlare på Kölby gård som ligger cirka en mil utanför Kalmar.
Gården är en växtodlingsgård där det odlas bland annat stärkelsepotatis, men Lars Elfverson experimenterar också för tredje året i rad med gul lök.
– Vi kör med precisionsodling så vi har ganska mycket GPS-teknik i företaget.
Förutom att Lars Elfverson är lantbrukare så är han teknikagronom och vice ordförande i Jordbrukstekniska Föreningen. Tidigare har han också jobbat med tekniskt stöd och konstruktion och utveckling av spannmålssilos. Och teknikintresset är något som började tidigt.
– Jag är uppväxt på den här gården. Jag har ett eget vattenkraftverk där den äldsta turbinen är från 1928, och den yngsta från 1952. Det har alltid fascinerat mig. Min farfar experimenterade med bevattningssystem redan på 1950-talet och det har alltid funnits mycket teknik i företaget och på gården. Jag har alltid tyckt att det är roligt.
Fakta: Lars Elfversson
Ålder: 54 år
Bor: Kölby gård, cirka en mil utanför Kalmar i Småland.
Produktion: Växtodling.
Grödor: Stärleksepotatis, spannmål, vallfrö och gul lök, med mera.
Areal: 380 hektar totalt, varav 270 är eget.
Fler nya medlemmar i juryn
Förutom Lars Elfverson så är yrkesläraren Magnus Jansson och Ultunas nya kårordförande Jakob Larsson nya i Teknikutmaningens jury i år. Utöver dem är sedan tidigare LRF Ungdomens ordförande Elisabeth Hidén och Land Lantbruks tf. chefredaktör Susanna Lundell med i juryn.
Bidragen har tidigare år varit allt från idéer till färdiga lösningar. Det behöver alltså inte vara något som är helt klart, men Lars Elfverson tycker att det är bra om tanken ändå har utvecklats något.
– Jag har sett att det tidigare varit ett brett spann på bidragen. Det man hoppas är att bidragen kommit så pass långt att det kan bli en produkt av det.
Anledningen till att han vill att idéerna ändå ska ha kommit en bit på vägen är för att det kan ta lång tid innan produkterna fungerar.
– Jag vill känna att vi löser en uppgift och att man känner att det kan bli ett resultat av det. Jag förväntar mig inte att det är färdigutvecklat. Det är lite mer visioner man är ute efter, men de ska ändå vara omsättbara, säger Lars Elfverson.
Varför behövs ny teknik och innovationer inom lantbruket?
– Den frågan kan man nästan vända på. Varför skulle det inte behövas innovationer? Hade det inte funnits innovationer hade vi fortsatt att vara ett jägarsamhälle. Det behövs alltid innovationer, man behöver alltid komma vidare. Det finns alltid nackdelar med den teknik och tid vi lever i. Vi blir dessutom fler personer i världen så det behöver vi också innovationer för, för att inte slita ut jorden.