Släckningsarbete i Salabranden hela dagen

UPPDATERAD. En kraftig skogsbrand har startat under måndagen vid Rörbo utanför Sala. Under morgonen har fyra helikoptrar återupptagit vattenbombningen.

Skogsbranden 2014.
Skogsbranden 2014.

Under kvällen spred sig branden i Sala fortfarande och den var inte under kontroll. Såväl hemvärn som försvaret har varit med i räddningsarbetet. Fastigheter och närliggande gårdar, däribland Rörbo och Vånkarbo har evakuerats. Däremot har ännu inga uppgifter kommit om evakuering av Månsbo.

– Men läget kan förändras, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg, till Sveriges Radio.

Inte under kontroll

Ett 70-tal personer från hemvärnet och helikoptrar från försvarsmakten arbetade under kvällen med brandbekämpning. Under natten har räddningsarbetet fortsatt, bortsett från vattenbombningen från helikoptrar, som avbryts vid mörker.

Fyra helikoptrar började återigen vattenbomba flankerna till skogsbranden under tisdagsmorgonen för att begränsa spridningen. Däremot lämnas eldhärdarna för att brinna ut.

Svåra väderförhållanden

Enligt Aftonbladet har branden idag en utbredning på 1,5 gånger 1,5 kilometer. Det finns ingen prognos för branden ännu. Det blir svåra väderförhållanden för brandsläckning, uppger Fredrik Eriksson, från räddningstjänsten.

Läs mer: Starka vindar oroar vid släckning

– Vi har verkligen tagit höjd när det kommer till resurser och vi kommer att göra allt vi kan för att få bra släckeffekt och för att det inte få ett liknande scenario som det vi hade för fyra år sedan, säger han till Sveriges Radio.

Började på måndagen

Det var under måndagseftermiddagen som larmet om en skogsbrand kom till räddningstjänsten. Enligt polisen är det samma område som i den stora skogsbranden 2014.

Enligt VLT är det i ett skogsområde i Gnällbäcken i Rörbo som branden rasar och det finns femton enheter från Sala, Virsbo och Västerås på plats samt en helikopter som vattenbombar.

Förebereder evakuering

Ägaren till Rörbo gård, Walter Preiholt, sade under måndagen till SVT Västmanland att han kan se röken från huset.

– Det brinner 300-400 meter härifrån. Vi har börjat flytta djuren och förbereda evakuering, säger Walter Preiholt.

Flera brandbilar har stannat till på Rörbo gård och lantbrukare från runt om kommer för att hjälpa till.

– Brandröken ligger på åt vårt håll så det är lite oroväckande, säger Walter Preiholt.

Två kilometer lång

Enligt SVT Västmanland håller räddningstjänsten på att ringa in branden.

– Branden är inte under kontroll, säger Johan Winsnes, ledningsbefäl på Storstockholms brandförsvar.

Enligt Mats Länn, RLC-befäl vid polisens ledningscentral, är det inte klart hur stor branden är.

– Enligt preliminära uppgifter ska det röra sig om en två kilometer lång brandfront. Branden sprider sig i sydostlig riktning. Den har spridit sig över vägen mot Månsbo. Vi har stängt av väg 685, säger han.

LÄS OCKSÅ: Sveaskog stoppar avverkningen i Örebro