Borgström om #metoo: ”Det finns mycket kvar att göra”

Sexuella övergrepp och trakasserier förekommer även inom de gröna näringarna, att tro något annat är naivt. Beteendet är oacceptabelt och det finns mycket kvar att göra, konstaterar LRFs förbundsordförande Palle Borgström.

Palle Borgström, förbundsordförande i LRF.
Palle Borgström, förbundsordförande i LRF. FOTO: ANN LINDÉN

Kampanjen #metoo, mot sexuella övergrepp, startade i sociala medier och har därefter fortsatt i manifestationer även på gator och torg. Den stora uppmärksamheten är berättigad, anser Palle Borgström.

– Det här är ett samhällsproblem som finns även hos oss i de gröna näringarna. Jag har i kampanjen sett kvinnliga företrädare, både anställda och förtroendevalda, som har vittnat om att de har blivit utsatta för ett beteende som inte är okej, säger han.

– Inom LRF jobbar vi med många viktiga frågor. Ska vi nå våra mål måste vi ta tillvara allas potential. Då måste vi behandla varandra schysst och med respekt. Alla ska känna sig välkomna och inkluderade.

Allas ansvar

Palle Borgström anser att det både i ett värderingsperspektiv och i ett ledarskapsperspektiv är viktigt att slå fast att alla har ett ansvar för att kvinnor inte ska drabbas av sexuella trakasserier.

Han pekar på att LRF har ett ambitiöst arbete för jämställdhet och en jämställdhetsakademi som är nominerad till Svenska Jämställdhetspriset 2018. Men även om organisationen har kommit långt, går det inte att slå sig till ro, framhåller han.

– Det visar inte minst hela den här kampanjen. Förutom att klart och tydligt säga att ett sådant här beteende inte är okej, är det viktigt att den som blir utsatt kan vända sig till någon man har förtroende att berätta för.

– För anställda finns det en sådan organisation och vi funderar på om det går att inrätta någon form av funktion även för förtroendevalda.

Majoriteten är män

En majoritet av de verksamma i de gröna näringarna är män. Palle Borgström anser inte att det betyder att sektorn är präglad av en grabbig mentalitet, men konstaterar samtidigt att det kräver mycket av de kvinnor som väljer att engagera sig.

För egen del har han inte kommit i kontakt med något ärende där en kvinna har utsatts för sexuella trakasserier.

– På middagar och vid andra liknande tillfällen har jag däremot sett beteenden som inte är okej, från obetänksamma kommentarer till saker som är rent kränkande, säger Palle Borgström.